Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Συμφωνία Νετανιάχου-Αμπάς για το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών


Συμφώνησαν να συναντηθούν στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου και να συνομιλούν εκ νέου κάθε 2 εβδομάδες.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συμφώνησαν να συναντηθούν στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου «στην περιοχή» και στη συνέχεια να διεξάγουν συνομιλίες κάθε δύο εβδομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ.

Θα αναζητήσουν «μία συμφωνία-πλαίσιο» για την επίτευξη της ειρήνης στην Μέση Ανατολή, σημείωσε ο κ. Μίτσελ, ο οποίος αρνήθηκε υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των θεμάτων που συζητήθηκαν.

«Το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν θα γίνει γνωστό και θα αντιμετωπιστεί με την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία», πρόσθεσε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

«Στόχος μας είναι να επιλύσουμε όλα τα μείζονα ζητήματα της διαφωνίας που υπάρχει εδώ και ένα έτος», δήλωσε ο κ. Μίτσελ, αναφέροντας ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν «κάθε μορφή βίας που στοχεύει αθώους πολίτες».

Στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχουν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο Τζορτζ Μίτσελ.

«Οι συνομιλίες θα διακοπούν, εάν…»

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι άμεσες διαπραγματεύσεις που επανάρχισαν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, θα διακοπούν στην περίπτωση που το Ισραήλ θα ξαναρχίσει τον εποικισμό, ανακοινώθηκε από ανώτατο Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι χωρίς τη διακοπή του εποικισμού, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Ναμπίλ Σάαθ σε ομάδα δημοσιογράφων με αφορμή την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την εικοσάμηνη διακοπή των συνομιλιών. «Για μας το ζήτημα του εποικισμού είναι πρωταρχικό. Από αυτό εξαρτάται εάν θα συνεχιστούν οι συνομιλίες ή θα διακοπούν» πρόσθεσε ο κ. Σάαθ.

«Στο ζήτημα αυτό του εποικισμού εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες διαφορές. Οι Ισραηλινοί έχουν πει ότι είναι δύσκολο να αποφασίσουν» για μια παράταση του παγώματος της εποικιστικής τους πολιτικής, που λήγει στα τέλη του Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Συνεχίζει τις απειλές η Χαμάς

Η Χαμάς διακήρυξε, σήμερα, ότι οι επιθέσεις του ενόπλου τμήματος της, «Ταξιαρχίες του Αλ Κάσαμ», «θα συνεχιστούν», «τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και μέσα στο Ισραήλ», υπογραμμίζοντας ότι «κατ' αυτόν τον τρόπο εκείνη μπορεί να παρέμβει στις συνομιλίες της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ», στην Ουάσινγκτον «και να τις ακυρώσει».

«Με τις επιθέσεις μας, απαντούμε στα εβραϊκά εγκλήματα» (...) «στην αλαζονεία των Εβραίων εποίκων», τόνισε επίσης ο Αμπου Ομπέϊντα, που μιλούσε στο ανεξάρτητο πρακτορείο στη Δυτική Όχθη «Μα'αν».

«Ενεργούμε ανάλογα με τον χρονισμό που υπαγορεύουν άλλα γεγονότα -οι συνομιλίες- εμείς αποφασίζουμε, πότε θα πλήξουμε κάποιον στόχο», συμπλήρωσε ο Ομπέϊντα.

«Απαντούμε στον κατακτητή, πως τα εγκλήματά του ποτέ δεν θα μένουν ατιμώρητα», συμπλήρωσε.

«Ας είναι αυτό ένα 'μήνυμα' για τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές», επισήμανε ο ίδιος με νόημα προς πολλούς αποδέκτες. «Οι συνομιλίες (της Ουάσινγκτον), πάντως, απέτυχαν, πριν καν ξεκινήσουν».

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου