Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Διακυβεύεται η επιρροή της Ε.Ε στο ΔΝΤ


Οι ΗΠΑ ζητούν ανατροπή των συσχετισμών
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αυτή την εβδομάδα θα προσπαθήσουν να προστατέψουν το κύρος και την επιρροή τους στο ΔΝΤ μετά την απροσδόκητη συζήτηση στην οποία υποχρεώνουν οι ΗΠΑ σχετικά με το ποιες χώρες κάθονται στις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού.

Με τη σημερινή και αυριανή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι επίσημοι πιέζονται να μειώσουν τον αριθμό των θέσεών τους προκειμένου να προσφέρουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στις αναδυόμενες οικονομίες. Βιάζονται να απαντήσουν στην απόφαση των ΗΠΑ του περασμένου μηνός να μπλοκάρουν την πρόταση διατήρησης των 24 θέσεων στο ΔΣ του ΔΝΤ στη τρέχουσα μορφή τους.

Αυτό που διακυβεύεται είναι η διακυβέρνηση ενός Οργανισμού ο οποίος, 65 χρόνια μετά τη δημιουργία του για τον δανεισμό χωρών με έλλειμμα ρευστότητας, δεν αντανακλά πλήρως τους νέους συσχετισμούς δύναμης παγκοσμίως. Η παροχή σε χώρες όπως οι Κίνα, Ν. Κορέα και Τουρκία μεγαλύτερου βάρους στο μηχανισμό λήψης των αποφάσεων του ΔΝΤ μπορεί να κοστίσει στις ευρωπαϊκές χώρες κάποια θέση στο ΔΣ.

Η πίεση των ΗΠΑ ουσιαστικά συνδέει το θέμα της εκπροσώπησης στο ΔΝΤ με ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών του ΔΝΤ σχετικά με το ειδικό βάρος των ψήφων που θα έχουν οι αναδυόμενες χώρες.

Το G20 πέρσι δεσμεύτηκε να ενισχύσει την δύναμη της Κίνας και άλλων στο ΔΝΤ και να παρουσιάσει λεπτομέρειες στην συνάντηση κορυφής του Νοεμβρίου στη Σεούλ.

Σημειώνεται πως η Κίνα, η οποία φέτος ξεπέρασε την Ιαπωνία κατακτώντας τη δεύτερη θέση στη παγκόσμια οικονομία, διαθέτει μόλις το 3,65% των ψήφων στο ΔΝΤ έναντι 6,01% της Ιαπωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου