Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
70 χρόνια πίσω στους στόχους για τα αιολικά Έχουμε εγκαταστήσει 1.000 ΜW- χρειαζόμαστε άλλα 9.000
Περίπου... ογδόντα χρόνια θα χρειαστούν για να υλοποιήσουμε τονεθνικό στόχο του 2020 που αφορά την παραγωγή ρεύματος απόΑνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Με τον σημερινό ρυθμό εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ο στόχος για την Ελλάδα όπως περιγράφεται στην κοινοτική οδηγία- το 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 να προέρχεται από ΑΠΕ (κυρίως αιολική)- φαντάζει τελείως εξωπραγματικός. Θα επιτευχθεί κάπου στο 2090, αντί το 2020! Αυτό επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Λάλας, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη χθεσινή παρουσίαση για λογαριασμό της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) μελέτης που καταγράφει πώς θα ικανοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα. Η παρουσίαση έγινε εν όψει του εορτασμού στις 15 Ιουνίου της Παγκόσμιας Ημέρας Ανέμου.
Η βασική διαπίστωση είναι ότι οι απαιτούμενες αιολικές εγκαταστάσεις μέχρι το 2020 πρέπει να ανέρχονται μεταξύ 9.000 και 12.000 ΜW, στόχος δύσκολος να επιτευχθεί. «Επί 30 χρόνια ακούω για πολιτική βούληση», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, Αρθούρος Ζερβός. «Σήμερα, όμως, στην Ελλάδα έχουμε μόλις ξεπεράσει τα 1.000 ΜW, που σημαίνει ότι για να πιάσουμε τον στόχο των 10.000 ΜW θα πρέπει κάθε χρόνο να εγκαθιστούμε περί τα 800-900 καινούργια ΜW. Αν δεν αλλάξει δραστικά κάτι, δεν θα τον πιάσουμε ποτέ».
«Αν και οι Δανοί δεν διαθέτουν βουνοκορφές, είναι από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στην αιολική ενέργεια. Στην Ελλάδα θέλουμε ακόμη προσπάθεια», σημείωσε με νόημα ο κοινοτικός επίτροπος για την Ενέργεια Σταύρος Δήμας που παρέστη στην εκδήλωση.
Για να πετύχουμε την υπέρβαση, πρέπει να απλοποιηθούν άμεσα οι αδειοδοτικές διαδικασίες (εμπλέκονται γύρω στις 27 υπηρεσίες- φορείς), να βελτιωθούν οι υποδομές στα δίκτυα της ΔΕΗ, να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς η υποβρύχια διασύνδεση της Εύβοιας και των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, και το κυριότερο να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες για να καμφθούν οι αντιδράσεις.
Ανεμογεννήτριες σε Πάρνηθα, Πεντέλη, ΥμηττόΣτο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εξοικειωθεί το κοινό με την αιολική ενέργεια, η ΕΛΕΤΑΕΝ υπέβαλε χθες αίτηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εγκατάσταση 3 ανεμογεννητριών στις κορυφές της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού. Πρόκειται περισσότερο για συμβολική κίνηση και λιγότερο για πράξη ουσίας (η συνολική εγκατεστημένη ισχύς σε κάθε βουνοκορφή δεν θα ξεπερνά τα 8,1 ΜW) που αποσκοπεί στο να φέρει πιο κοντά την αιολική ενέργεια στο κοινό του Λεκανοπεδίου, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Γι΄ αυτό άλλωστε και η μελέτη προβλέπει ότι οι ανεμογεννήτριες θα είναι τοποθετημένες σε τέτοια σημεία, ώστε να είναι ορατές από κάθε σημείο, ακόμη και αν αυτά δεν έχουν το μέγιστο αιολικό δυναμικό. «Πρέπει να αξιοποιηθούν εκτός των άλλων και οι πλούσιοι σε αιολικό δυναμικό ορεινοί όγκοι της Αττικής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου. Αν και, όπως παρατήρησε, το σημερινό ρυθμιστικό τους πλαίσιο είναι εξαιρετικά ανελαστικό, αφού και οι τρεις διέπονται από σουλτανικά φιρμάνια που εμποδίζουν τα πάντα πλην βεβαίως την εγκατάσταση των δεκάδων κεραιών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου