Στουρνάρας: «Όχι άλλη καθυστέρηση στο άνοιγμα των αγορών»
Να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών ακόμη και χωρίς διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης. Να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών ακόμη και χωρίς διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το επιμελητήριο με αφορμή τους εννέα μήνες κυβερνητικού έργου ο Γραμματίδης σημείωσε πως αυτή που αντιδρά είναι μία μικρή ομάδα του πληθυσμού η οποία δε χάνει τις θέσεις της αλλά τα προνόμιά της. Και όπως είπε σε περίπτωση δεν δικαιολογείται να υπάρχουν προνόμια στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών και τόνισε την ωφέλεια που θα έχει η οικονομία από την απελευθέρωση αυτή.
Προσομοιώσεις του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι σε βάθος χρόνου η προσέγγιση του βαθμού ευελιξίας των αγορών αγαθών και υπηρεσιών και κυρίως των υπηρεσιών στην Ελλάδα με αυτή της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 13% περίπου. Σύμφωνα βεβαίως με ορισμένα επιχειρήματα η καθυστέρηση οφείλεται στις οξείς αντιδράσεις των παραγωγικών τάξεων που θίγονται από την απελευθέρωση ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και το έργο της Κυβέρνησης τονίστηκε από τον κ. Γραμματίδη ότι είναι θετικό και στην σωστή κατεύθυνση αλλά επεσήμανε την ανάγκη συνέχειας και συνέπειας τόσο του έργου όσο και της αντιμετώπισης του πολιτικού κόστους. Ενθαρρυντική είναι η πορεία μείωσης των δαπανών, αλλά υστερούν τα έσοδα και δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία σημείωσαν τόσο ο κ. Γραμματίδης όσο και ο Νίκος Βρεττός, διευθύνων σύμβουλος της The Boston Consulting Group.
O κ. Βρεττός είπε πως το φορολογικό νομοσχέδιο θα βάλει μία τάση, αλλά εντοπίζει έλλειμμα στη συλλογή φόρων και στις ποινές. Η σχέση έσοδα προς χρέος είναι 5,5-6 φορές και η σχέση αυτή είναι υψηλή για μία χώρα με κίνδυνο χρεοκοπίας.
Κατερίνα Κοσμά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου