Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

«Πολλά κοινά, Ελλάδα- Ισραήλ»

Λάβαμε επώδυνες αποφάσεις, ο ελληνικός λαός αποφάσισε να στηρίξει τις απαραίτητες αλλαγές, τώρα πλέον βαδίζουμε στο μονοπάτι της σταθερότητας και θα εξέλθουμε ισχυρότεροι απο την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη. Αυτή την ώρα ο κ. Παπανδρέου συναντάται στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ προηγήθηκε συνάντηση και τον πρωθυπουργό της παλαιστινιακής αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ.

Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τους ισχυρούς δεσμούς και τις στενές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα οικονομικών σχέσεων,Τουρισμού, Γεωργίας, Εμπορίου και Τεχνολογίας.
Σε οτι αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα της Γάζας, επαίνεσε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για χαλάρωση του αποκλεισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητα απο εδώ και πέρα, σειρά μέτρων για την οριστική λύση του προβλήματος. Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και την πεποίθηση, ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες το προσεχές διάστημα.
Ο κ. Νετανιάχου χαιρέτισε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, εκφράζοντας την εκτίμηση στις προσπάθειες της Ελλάδας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε επίσης ότι τα θέματα τα οποία συζήτησαν δεν θα γινόταν να είναι διαφορετικά από την ειρήνευση στην περιοχή. Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου,ο οποίος στις 18.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να τού μεταφέρει την ειλικρινή διάθεση της ισραηλινής πλευράς για την επίτευξη ιστορικής συμφωνίας αν οι δυο πλευρές έχουν τη διάθεση να συμβιβαστούν.
Επαφές Παπανδρέου
Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή συναντήθηκε ήδη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών `Αβιγκντορ Λίμπερμαν και την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.
Έχουμε ξεπεράσει ήδη τους στόχους που βάλαμε και τώρα πια ξεκινά μια πιο δημιουργική περίοδος αλλαγών για τη χώρα μας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση του με τον ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες που έγινε σε θερμό κλίμα στο Τελ Αβίβ. 
Υποχρεωθήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ωστόσο εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι αυτή θα ξεπεραστεί και η χώρα θα βγει ισχυρότερη.
Την αμέριστη συμπαράσταση του προς τις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης εξέφρασε ο Σιμόν Πέρες τονίζοντας ότι  εν μέσω οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης απαιτούνται αυστηρές και επώδυνες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου