Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

«μη πολιτισμένο έθνος»

Των Γ. Μπουρδαρα - Κων. Ζουλα
Χαρακτηρίζοντας τους Τούρκους «μη πολιτισμένο έθνος», ο κ. Θοδ. Πάγκαλος αποφάσισε χθες να ανεβάσει τους τόνους της κυβέρνησης έναντι της συνεχιζόμενης προκλητικότητας της Αγκυρας στο Αιγαίο.


Σε συνέντευξή του (Real fm), ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι «θα πρέπει να είναι έντονη και αποφασιστική η αντίδραση της χώρας μας» αν τα τουρκικά πλοία διεξάγουν έρευνες στην προς καθορισμό υφαλοκρηπίδα μεταξύ των δύο κρατών, λαμβάνοντας έτσι εμφανείς αποστάσεις από τους ηπιότερους τόνους που έχει επιλέξει εσχάτως το υπουργείο των Εξωτερικών. «Αν (οι Τούρκοι) είχαν το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση όλων των πολιτισμένων εθνών της ανθρωπότητας, θα είχε λυθεί εντός λίγων μηνών το πρόβλημα του Αιγαίου», κατέληξε, ρίχνοντας ευθέως το γάντι στους επιτελείς της Αγκυρας, αλλά και αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσει αν θεωρεί εθνικώς ορθή τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα –το Τσεσμέ παρέμεινε και χθες κοντά στις ελληνικές ακτές της Θράκης επικαλούμενο θαλάσσιες έρευνες σε διεθνή ύδατα– προκάλεσε εκ νέου αντιπαράθεση στη Βουλή. «Ζούμε τα τελευταία 24ωρα μια εξαιρετικά προκλητική στάση της γείτονος», τόνισε ο κ. Κ. Μαρκόπουλος, και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη στάση της, λέγοντας πως «δεν πρέπει να επιτρέπουμε τη δημιουργία τετελεσμένων». Απαντώντας ο κ. Π. Ευθυμίου, αφού παραδέχθηκε ότι η τουρκική δραστηριότητα «προφανώς επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένο», τόνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί σε κανέναν να δημιουργήσει κεκτημένο και μάλιστα σε σαφή ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως διασφαλίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν ούτε σκιές ούτε συμβιβασμοί».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_409.html#ixzz0uOMoD8li

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου