Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ιταλικό καπέλο φοράει στο οικονομικό επιτελείο ο Πρωθυπουργός

ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Ιταλικό καπέλο φοράει στο οικονομικό επιτελείο ο Πρωθυπουργός με την απόφασή του να ορίσει ως σύμβουλό του σε θέματα βαριάς οικονομικής πολιτικής τον Τομάζο Πάντοα Σιόπα, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Ρομάνο Πρόντι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έμπειρος οικονομολόγος θα αναλάβει εκ παραλλήλου με τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη την παρακολούθηση του Μνημονίου, ενώ θα συνομιλεί και με την τρόικα ασκώντας ατύπως τα καθήκοντα ενός υπερυπουργού Οικονομικών. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν χθες πως ο κ. Σιόπα θα ασχολείται με «τα χοντρά θέματα» και καθόλου με θέματα διαχείρισης, για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη θα έχει το οικονομικό επιτελείο, επιβεβαιώνοντας ότι παράλληλα θα έχει συνεργασία με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται άμεσα στην εφαρμογή του Μνημονίου. «Θα συνομιλεί μαζί τους και θα τους λέει μία δεύτερη γνώμη» έλεγαν οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά χρήσιμη τη συμβολή που θα έχει στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Κύκλοι του υπουργείου των Οικονομικών έλεγαν πάντως χθες ότι ο κ. Σιόπα είναι ένας αξιόλογος οικονομολόγος με μεγάλη εμπειρία και σε οικονομικά θέματα και σχολίαζαν πως η μεταξύ τους συνεργασία θα είναι οπωσδήποτε εποικοδομητική. «Αυτό που μάς ενδιαφέρει είναι ο κ. Σιόπα να μας υποδείξει με τις συμβουλές του με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος να υλοποιήσουμε καλύτερα το Μνημόνιο» έλεγαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες.

Η ανακοίνωση

«Ο κ. Σιόπα αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα οικονομίας και συγκεκριμένα μακροοικονομίας, φορολογικά, τραπεζικά και διαχείρισης χρέους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, με την επισήμανση πως «με την παγκόσμια γνώση του στο σύνθετο πλέγμα των θεσμικών και οικονομικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία του στη χάραξη πολιτικής σε ανώτατο διεθνές επίπεδο, θα παρέχει συμβουλές στον Πρωθυπουργό σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης».

Πάντως στην κυβέρνηση ορισμένοι «είδαν» με καλό μάτι τον ορισμό του ιταλού οικονομολόγου ως συμβούλου του Πρωθυπουργού και σχολίαζαν χθες πως «είναι καλό να υπάρχει και μία ακόμη οπτική από έμπειρους ανθρώπους», θυμίζοντας ότι τους κρίσιμους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης κάποιοι με τους χειρισμούς τους (π.χ. διαρροές για δανεισμό από τους Κινέζους) έβλαψαν την ελληνική οικονομία.

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού δεν θα εγκατασταθεί στην Αθήνα. Θα συνεργάζεται με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση κυρίως με email και τηλεφωνικώς.

Ηδη έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Πρωθυπουργό και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες έχουν «άριστες σχέσεις».

Από τους πρωτεργάτες του ευρώ

Ο ΤΟΜΑΖΟ ΠΑΝΤΟΑ ΣΙΟΠΑ θεωρείται από τους πρωτεργάτες του ευρώ και πολύ έμπειρος σε θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Διετέλεσε πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του ΔΝΤ (2007-2008), ενώ σήμερα είναι πρόεδρος της Νotre Εurope, του Ρromontory Financial Group και μέλος της ομάδας των Τριάντα. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της πρώτης εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, ενώ προηγουμένως διετέλεσε πρόεδρος της Commissione Νazionale per le Societ; a le e la Βorsa, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Βanca d΄ Ιtalia και γενικός διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εχει διατελέσει γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής Delors, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τραπεζών της Ε.Ε., της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία και πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμής και Συστημάτων Διακανονισμού.

Βούλα Κεχαγιά

ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα:  http://www.i-reportergr.com/2010/08/blog-post_6442.html#ixzz0vcjSL5Lg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου