Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Επικρίσεις για το «Όχι» της Σλοβακίας στην Ελλάδα

Την άρνηση του νέου δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβακία, να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, κατήγγειλε ως «έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς ένα από τα παλαιότερα κράτη-μέλη της», ο Επίτροπος της Αυστρίας στην ΕΕ, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Φόρουμ Άλπμπαχ», στην ομώνυμη αυστριακή πόλη.


Σημειώνοντας πως η αλληλεγγύη συνιστά σύμπραξη και πρέπει να είναι αδιαίρετη στην ΕΕ και να μην υπάρχουν επιλεκτικές συμπεριφορές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως, ακριβώς η «ασπίδα διάσωσης» των εταίρων της Ευρωζώνης και των κοινοτικών χωρών που δεν ανήκουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, έδειξε ότι η Ευρώπη έχει ένα υγιή πυρήνα και είναι ισχυρότερη απ’ ότι μερικοί φοβούνται.


Πρόσθεσε ακόμη ότι χωρίς τη γρήγορη βοήθεια για την Ελλάδα θα επερχόταν προφανώς μια «τήξη πυρήνα του Ευρώ» και στη συνέχεια, βαριές οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαν, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών κόμμα στην Αυστρία (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, «οι νέοι μας φίλοι (σ.σ. οι Σλοβάκοι) θα είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα, να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι σε μια από τις παλιές χώρες-μέλη (την Ελλάδα) της ΕΕ».

Χωρίς να τον κατονομάσει, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιτέθηκε ουσιαστικά στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο, στον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών Μίκουλας Ντζουρίντα, ο οποίος, κατά την επίσκεψη του την περασμένη Δευτέρα στη Βιέννη, είχε υπεραμυνθεί της άρνησης συμμετοχής στη στήριξη της Ελλάδας, γιατί κάτι τέτοιο, όπως διατεινόταν, «ενθαρρύνει μόνον τους λαϊκιστές στην κατασπατάληση χρημάτων».

Ο Γιοχάνες Χαν είναι ήδη ο δεύτερος Αυστριακός πολιτικός, και μάλιστα του Λαϊκού Κόμματος, που μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγγέλλει την Σλοβακία για έλλειψη αλληλεγγύης με την Ελλάδα, καθώς είχε προηγηθεί την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, ο οποίος είχε καταδικάσει τη σλοβακική στάση ως «εθνικιστική και ανεύθυνη στάση», η οποία ενισχύει τους «αντιευρωπαϊστές», ζητώντας συγχρόνως ο ίδιος κυρώσεις κατά της Μπρατισλάβας.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» την επιχειρηματολογία της Σλοβάκας πρωθυπουργού Ιβέτας Ραντιτσόβα ότι η χώρα της, παρά τις δεσμεύσεις της, δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε συμμετοχή στη βοήθεια προς την Αθήνα, καθώς το κατά κεφαλή εισόδημα στη Σλοβακία είναι χαμηλότερο εκείνου στην Ελλάδα.

Η πρόσφατη απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της προκατόχου της, της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ως προς τη βοήθεια για την Ελλάδα, είχε προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και έντονες αντιδράσεις στους κοινοτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, έχει καταγγείλει επανειλημμένα την Μπρατισλάβα για έλλειψη αλληλεγγύης και παραβίαση της δέσμευσης που είχε αυτή αναλάβει απέναντι στην Ομάδα του Ευρώ για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε τη Σλοβακία ότι «παίζει με τη φωτιά».

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/600954/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου