Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Lex: Η φορολογία των επιχειρήσεων

Όταν η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε τον Μάιο να μειώσει την φορολογία των επιχειρήσεων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, δεν υπήρξε μεγάλη αντίδραση. Γεγονός που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο βασικό μήνυμα της κυβέρνησης προς τους ψηφοφόρους είναι ότι θα πρέπει να σφίξει το ζωνάρι ώστε να μειωθεί το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η απόφαση του πρωθυπουργού David Cameron ωστόσο, αντικατοπτρίζει το γνωστό δίλημμαως προς το τι ωφελεί περισσότερο τα ταμεία του κράτους: η αύξηση της φορολογίας ή τα αναπτυξιακά κίνητρα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές;

Όσον αφορά την φορολογία των επιχειρήσεων πάντως, βάσει έρευνας που προσφάτως δημοσιεύθηκε από την American Economic Journal, ο κ. Cameron πράττει κατά το συμφέρον της οικονομίας. Έρευνα της PricewaterhouseCoopers που βασίστηκε σε στοιχεία από 85 χώρες δείχνει ότι - αφού συνυπολογιστούν και οι ευρύτερες επιπτώσεις - υπάρχει αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην φορολογία των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις.

Για κάθε αύξηση της φορολογίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ο λόγος επένδυσης προς παραγωγή της κάθε χώρας μειώνεται κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. (Ο μέσος λόγος επενδύσεων είναι στο 21%). Αντίστοιχες είναι και οι επιπτώσεις ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις – υψηλότερη φορολογία, λιγότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.

Ακόμη μεγαλύτερος όμως, είναι ο αντίκτυπος για την δημιουργία θέσεων εργασίας από την υψηλή φορολογία. Εάν αντιστοιχούν πέντε εταιρείες ανά 100 εργαζόμενους, με κάθε αύξηση της φορολογίας επί των επιχειρήσεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδεςθα αντιστοιχούν πλέον μόνο 3. Η υψηλότερη φορολογία υπολογίζεται μάλιστα ότι επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στον μεταποιητικό κλάδο, από ότι στον κλάδο υπηρεσιών. 



Βεβαίως, στην πραγματική οικονομία υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ροή των επενδύσεων, όπως η φάση του οικονομικού κύκλου και το ύψος των επιτοκίων, οι οποίοι δεν μένουν αμετάβλητοι, όπως συμβαίνει όταν ο αναλυτής καθορίζει το οικονομικό μοντέλο. Για τις κυβερνήσεις όμως, αυτό που έχει σημασία είναι το τι μπορούν να πράξουν εκείνες για να επηρεάσουν τις επενδύσεις. Η χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι μία καλή αρχή

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/601154/ArticleFTgr.aspx 
ΠΗΓΗ: WWW.FT.com 
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου