Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Olli Rehn για "ελληνική αναγέννηση"

Η Αθήνα έχει διαψεύσει όσους αμφισβητούν τις προσπάθειες της, εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο και αποδοτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής πορσαρμογής, αναφέρει σε άρθρο του στην Wall Street Journal, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olii Rehn.


Το Μάρτιο του 2010 η ένταση γύρω από την ελληνική δημοσιονομική κρίση είχε κλιμακωθεί εντός της Ευρωζώνης αλλά και διεθνώς, υπενθυμίζει ο Rehn. Οι άνθρωποι μιλούσαν για το τέλος του ευρώ. Έπειτα από έναν σωρό διαπραγματεύσεων, τηλεφωνημάτων, πολύωρων συναντήσεων, ένα αίσθημα αποφασιστικότητας και αλλυλεγγύης εδραιώθηκε μεταξύ των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών. «Κολυμπάμε μαζί ή βυθιζόμαστε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Το Μάιο του 2010 συμφωνήθηκε το κοινό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας από Ε.Ε. και ΔΝΤ, με την προϋπόθεση εφαρμογής σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση. Πολλές εξωτερικές επικρίσεις ήθελαν την Αθήνα να αποτυγχάνει στην προσπάθεια, αναφέρεται στο άρθρο.

"Πλέον βρισκόμαστε στον Αύγουστο του 2010. Η πρώτη εξέταση της πορείας εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δείχνει πως έως τώρα η Αθήνα διαψεύδει όσους την αμφισβητούν. Το φιλόδοξο και αποδοτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι στο σωστό δρόμο για να φέρει την επιστροφή στην μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά και σε μια πιο ισχυρή και ισορροπημένη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα".

Συνεχίζοντας με τα "δραστικά, κατά περιπτώσεις επίπονα, μέτρα" που έχει λάβει η χώρα, ο Rehn αναφέρεται στην πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής με μέτρα που αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Ο ίδιος διαπιστώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής διακυβέρνησης, φέρνοντας ως παράδειγμα το χειρισμό της φοροδιαφυγής. Βήματα προς τα εμπρός κάνουν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, από την χαλάρωση των ρυθμίσεων της αγοράς εργασίας έως την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την περικοπή συντάξεων αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με μείωση της γραφειοκρατίας.

Η Αθήνα θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό το μονοπάτι για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εφαρμόζοντας πειθαρχημένα τις μεταρρυθμίσεις και –όπου καθίσταται δυνατό- εκπλήσσοντας τις αγορές με την επίτευξη των στόχων προϋπολογισμού νωρίτερα του αναμενόμενου, τονίζει ο Rehn. Για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, η Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερώσει περαιτέρω και να απλοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο σε τομείς-κλειδιά για την οικονομία, όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, η ενέργεια, οι μεταφορές αλλά και μια σειρά κλειστών επαγγελμάτων, πρόσθεσε.

"Γνωρίζω πως οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν καταπνίξει τις ανησυχίες πως η Αθήνα ίσως, τελικά αναγκαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους. Για πολλούς, συνδυαστικούς λόγους, θεωρώ αυτές τις ανησυχίες αβάσιμες", είπε ο Rehn.

O Ευρωπαίος Επίτροπος εξηγεί πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, πέρα από φιλόδοξο είναι και ρεαλιστικό. Βασίζεται σε ένα συνετό μακροοικονομικό σενάριο, η δυναμική όμως του χρέους έχει σχεδιαστεί να είναι διατηρήσιμη ακόμα και βάσει των πιο συντηρητικών προβλέψεων για την πορεία του προγράμματος. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό η εντυπωσιακή πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να οδηγήσει το ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερα του προβλεπόμενου, εκτιμά ο Rehn. Παράλληλα, η ευρύτερη ατζέντα διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος ενισχύει τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, επιφέροντας πιο διατηρήσιμη δυναμική χρέους. Τρίτον, ο Rehn τονίζει πως όσοι προωθούν τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τείνουν να υποβαθμίζουν τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Θα είχε σφοδρά knock-on effects, μέσω μιας παρατεταμένης παρακώλυσης της ευρύτερης οικονομίας και του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ελλάδας και δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου