Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

3 Μύθοι που θα πρέπει να διαγράψετε

Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, Hons, RD, Υπεύθυνη Πρότυπου Επιστημονικού Κέντρου Κλινικής Διαιτολογίας «FitDiet», εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί πρέπει να διαγράψουμε οριστικά 3 ευρέως διαδεδομένους διατροφικούς κανόνες για απώλεια βάρους.


Σχεδόν κάθε φορά που ανοίγουμε την τηλεόραση ή διαβάζουμε ένα περιοδικό βομβαρδιζόμαστε από νέους τρόπους για να χάσουμε βάρος και καινούριες δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Ακούμε κατά καιρούς διάφορα όπως ειδικά ροφήματα, δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος, δίαιτες που βασίζονται σε τεστ τροφικής δυσανεξίας και άλλα πολλά τα οποία δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα. 

Λογικό είναι λοιπόν να υπάρχει μεγάλη σύγχυση και πολλές φορές να ακολουθούμε διατροφικά σχήματα τα οποία δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα ή μπορεί να βλάψουν την υγεία μας.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την επιστημονική αλήθεια σχετικά με μερικούς κανόνες για δίαιτα τους οποίους ακούμε συχνά.
 

Μύθος 1: Μην τρώτε μετά τις 6 το βράδυ για να αδυνατίσετεΔεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αν φάμε μετά τις 6 (ή 7 ή 8) θα παχύνουμε. Είναι καλή ιδέα να μην τρώμε αργά το βράδυ για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, κάτι που δεν έχει να κάνει όμως με το σωματικό μας βάρος. 
Δεν έχει σημασία τι ώρα θα φάμε αλλά το πόσο θα φάμε στο σύνολο της ημέρας, μία κρέπα με σοκολάτα θα μας παχύνει το ίδιο είτε τη φάμε στις 1 το μεσημέρι ή στις 11 το βράδυ.

Συμβουλή: Μην τρώτε αλόγιστα το βράδυΑυτό που συμβάλει στην αύξηση του βάρους σε πολλές περιπτώσεις είναι ότι το βράδυ τρώμε μεγάλες ποσότητες από φαγητά ή γλυκά με πολλές θερμίδες είτε γιατί δεν έχουμε φάει καλά στη διάρκεια της ημέρας ή γιατί απλά έτσι έχουμε συνηθίσει. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλή η ιδέα να μην τρώμε αργά το βράδυ ή να τρώμε κάτι ελαφρύ αν πεινάμε πραγματικά. 

Μύθος 2: Προτιμάτε πάντα άπαχα προϊόνταΠολλοί στην προσπάθεια να χάσουν βάρος καταναλώνουν μόνο άπαχα προϊόντα. Συνήθως όμως καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να παίρνουν όσες θερμίδες θα έπαιρναν αν έτρωγαν μικρότερη ποσότητα από το ίδιο τρόφιμο με όλα τα λιπαρά και δεν χάνουν βάρος. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι το λίπος προκαλεί την αίσθηση του κορεσμού, επομένως χωρίς καθόλου λίπος για να χορτάσουμε τρώμε μεγάλη ποσότητα. 
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι δίαιτες πολύ χαμηλές σε λιπαρά έχουν αρνητική επίδραση στην πνευματική υγεία και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Συμβουλή: Συμπεριλάβετε μέτρια ποσότητα ‘καλών’ λιπαρών σε μία δίαιτα για αδυνάτισμα
Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες και να παράγει σημαντικές ορμόνες. Δοκιμάστε να καταναλώνετε μικρές ποσότητες από ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και αβοκάντο ενώ προτιμήστε μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά. 

Μύθος 3: Θα τρώω λιγότερα γεύματα για να αδυνατίσω
Πολλοί θεωρούν ότι αν τρώνε λιγότερα γεύματα θα τρώνε λιγότερες θερμίδες και θα αδυνατίσουν. Έτσι παραλείπουν κάποια γεύματα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως μέχρι να φάνε κάτι έχουν πεινάσει πολύ και τρώνε μεγάλες ποσότητες και γιατί μένοντας πολλές ώρες μπορεί να μειώσουν τον βασικό τους μεταβολισμό. 
Αποφεύγετε να μένετε πάνω από 4 ώρες νηστικοί κατά την διάρκεια της ημέρας για να μπορείτε να ελέγχετε την όρεξή σας και να διατηρείτε σε αυξημένα επίπεδα το βασικό σας μεταβολισμό.

Συμβουλή: Καταναλώνετε μέτριες μερίδες τροφών σε τακτά χρονικά διαστήματαΞεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια, για παράδειγμα ένα μπολ γάλα με δημητριακά ή μία μπαγκέτα με τυρί και γαλοπούλα και κάθε 3 ή 4 το πολύ ώρες δίνετε επιπλέον ενέργεια στο σώμα σας καταναλώνοντας μέτριες ποσότητες από τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες όπως 1 φρούτο, 1 μπάρα δημητριακών ή μερικά κριτσίνια ολικής άλεσης. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το σώμα σας να καίει θερμίδες. 

Η επιστήμη της διατροφής έχει εξελιχθεί και συνεχώς εξελίσσεται και πολλές από τις πρακτικές που ακολουθούνταν παλαιότερα έχει αποδειχθεί ότι μακροπρόθεσμα έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Είναι καλό να είσαστε κριτικοί απέναντι σε όσα ακούτε στο θέμα δίαιτα για να μην βρεθείτε να δίνετε άσκοπα τα χρήματά σας και να κάνετε κακό στην υγεία σας.

Πηνελόπη Δουβόγιαννη,
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, Hons, RD
Υπεύθυνη Πρότυπου Επιστημονικού Κέντρου Κλινικής Διαιτολογίας - FitDiet

www.fitdiet.gr

http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3528:3-&catid=104:2009-01-11-18-37-00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου