Του Γιωργου Π. Tερζη
Νέα πολιτικά και νομικά ήθη εισάγει η χθεσινή κλήση του τέως πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ ναι μεν κατέληξε στην κλήτευση του κ. Καραμανλή, την οποία είχε προτείνει ο ΛΑΟΣ και συμφωνούσαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η διατύπωση του αιτήματος έγινε με τον «προσήκοντα σεβασμό» όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Δ. Τσιρώνης και, τελικά, μοιάζει μάλλον με έκκληση παρά με κλήση.
Τούτο, ωστόσο, διόλου σημαίνει ότι η χθεσινή πρωτοβουλία της πλειοψηφίας δεν θα οδηγήσει σε νέα όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δριμεία ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. που είδε συμπαιγνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, ενώ έντονη υπήρξε και η ενόχληση, παρά το επίσημο «ουδέν σχόλιο» στο πολιτικό γραφείο του τέως πρωθυπουργού. Επί της ουσίας, η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ της θέσης της ότι το Βατοπέδι αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και των πολιτικών σκοπιμοτήτων που επέβαλαν μια «ευγενή πρόταση» προς τον κ. Καραμανλή, με το βλέμμα σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Ν.Δ. για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη από την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens.
«Η Επιτροπή έκρινε ομόφωνα ότι θα ήταν χρήσιμο να συμβάλετε και με τη δική σας μαρτυρία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο, είμαστε στη διάθεσή σας να προσδιορίσουμε από κοινού τον προσφορότερο τρόπο για τη συμβολή σας αυτή» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα στο γραφείο του τέως πρωθυπουργού.
Με τη διατύπωση διαφώνησαν οι εκπρόσωποι ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι και επιθυμούσαν να σταλεί απλή κλήτευση στον τέως πρωθυπουργό, βάσει των προβλεπομένων στον ποινικό κώδικα διατάξεων.
Κατά πληροφορίες, στην ίδια γραμμή ήταν και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - μέλη της επιτροπής. Ωστόσο, η τελική απόφαση ελήφθη, όπως φαίνεται, κατόπιν συνεννοήσεων του προεδρείου της Επιτροπής με το Μαξίμου, με τις ίδιες πηγές να θέλουν την υπόθεση να διαχειρίζονται, εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου, οι Ν. Αθανασάκης και Ρεγγίνα Βάρτζελη. Τύποις, ο κ. Καραμανλής θα πρέπει είτε να προσέλθει στην Επιτροπή είτε να δεχθεί αντιπροσωπεία της στο γραφείο του. Επί της ουσίας, όμως, η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ μοιάζει έτοιμη να αποδεχθεί ακόμη και απλό έγγραφο υπόμνημα από τον τέως πρωθυπουργό, καθώς χθες ο κ. Τσιρώνης υπενθύμιζε ότι δύο φορές στο παρελθόν οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Καραμανλής (για τον φάκελο της Κύπρου) και Ανδρέας Παπανδρέου τοποθετήθηκαν εγγράφως.
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό
Οι στενοί συνομιλητές του κ. Καραμανλή απέφευγαν χθες κάθε επίσημο σχόλιο. Επεσήμαιναν, ωστόσο, πως είναι προφανής η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να «ανοίξει διάλογο με τον τέως πρωθυπουργό, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα μείζονα οικονομικά προβλήματα». «Δεν πρόκειται να πετύχουν στην επιδίωξή τους αυτή» κατέληγαν οι ίδιοι, επιφυλασσόμενοι πάντως για το τι τελικά θα πράξει ο κ. Καραμανλής, με πλέον πιθανή την αποστολή ενός σύντομου κειμένου, αντίστοιχου όσων έχει αναφέρει κατά το παρελθόν για την υπόθεση. Η «πράσινη πολυκατοικία αποφάσισε με πρωτοβουλία του θυρωρού της ΛΑΟΣ να κληθεί στην προανακριτική ο κ. Κ. Καραμανλής» σημείωσε ο κ. Ν. Δένδιας, ενώ ο Ευρ. Στυλιανίδης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για άθλια πολιτική που έχει ως στόχο να πληγεί προσωπικά ο Κ. Καραμανλής και να καθηλωθεί αντιπολιτευτικά η Ν.Δ. Η Ρηγίλλης εμφανίζεται αποφασισμένη να παράσχει πλήρη κάλυψη στον τέως αρχηγό της Ν.Δ. και δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_22/09/2010_415875
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου