Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Σταματάει την εξέταση αιτήσεων φωτοβολταϊκών η ΔΕΗ για να... οργανωθεί

Να διαχειριστεί τον απίστευτο όγκο των αιτήσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά κυρίως τις τελευταίες ημέρες, μετά το «πράσινο φως» για τους αγρότες, προσπαθεί πλέον η ΔΕΗ.
Πρόκειται για:
• τις περίπου 5.000 αιτήσεις αγροτών

• τις λοιπές αιτήσεις – μη αγροτών - για φωτοβολταϊκά επί εδάφους μέχρι 500 Κιλοβάτ που φτάνουν σε ισχύ τα 1400 Μεγαβάτ

• τις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε στέγες πάνω από 10 Κιλοβάτ (μέχρι 10 Κιλοβάτ εξετάζονται χωριστά)

Ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστεί τις παλιότερες αιτήσεις φωτοβολταϊκών που της έχει μεταφέρει η ΡΑΕ, (περίπου 300 Μεγαβάτ) και εκείνες που αντιστοιχούν σε άδειες παραγωγής (περίπου 700 Μεγαβάτ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει ως εξής το θέμα:

Πρώτον, οι παλαιές αιτήσεις θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Δεύτερον, σταματάει προσωρινά η εξέταση κάθε νέας αίτησης. Όμως ταυτόχρονα με την εξέταση των παλαιών αιτήσεων, θα γίνει η αποτύπωση του συνόλου των νέων αιτημάτων, (ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από αγρότες, από άλλους ιδιώτες κ.λπ), η κατηγοριοποίησή τους και η ομαδοποίησή τους ανά γραμμή Μεσαίας Τάσης της ΔΕΗ. Σκοπός είναι να εξεταστούν από κοινού οι αιτήσεις που αφορούν κάθε γραμμή, ώστε «να μην γίνεται πολλές φορές η ίδια δουλειά» όπως δηλώνει αρμόδιο στέλεχος, εξηγώντας γιατί δεν έχει νόημα να κρατηθεί η σειρά προτεραιότητας με την οποία κατατέθηκαν οι αιτήσεις. Το σύστημα αυτό έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι, όταν χρειάζεται επέκταση της γραμμής ώστε να συνδεθούν παραπάνω από ένας σταθμοί φωτοβολταϊκών, το έξοδο θα επιμερίζεται σε όλους όσοι εξυπηρετούνται και δεν θα το πληρώνει ο καθένας ξεχωριστά.

Η διαδικασία αποτύπωσης, κατηγοριοποίησης και ομαδοποίησης υπολογίζεται από τη ΔΕΗ ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο μήνες.

Τότε θα περάσει η ΔΕΗ στο τρίτο στάδιο, οπότε θα κάνει τις μελέτες δικτύου και θα βγάλει, για κάθε μία αίτηση, την «προσφορά σύνδεσης», δηλαδή θα πεί στον επενδυτή πόσο θα πρέπει να πληρώσει για να συνδεθεί. Όταν πληρώσει το ποσόν θα προχωρήσει η υπογραφή «σύμβασης σύνδεσης». (Ειρήσθω εν παρόδω ότι, με τη σύμβαση σύνδεσης ο επενδυτής πάει στον ΔΕΣΜΗΕ, υπογράφει σύμβαση πώλησης της ενέργειας που θα παράγει και τότε πλέον ξεκινάει τη διαδικασία εγκατάστασης).

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, δυσάρεστη έκπληξη μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές όταν έχουν κάνει αίτηση σύνδεσης για περιοχές στις οποίες το δίκτυο είναι κορεσμένο, δηλαδή δεν μπορεί να υποδεχθεί νέα τάση. Πρόκειται για λίγες περιοχές στη χώρα (για παράδειγμα στην Αριδαία, στη Μεσσηνία κ.λπ.) οι οποίες όμως «μπορεί να γίνουν περισσότερες» όταν αναλυθούν όλα τα στοιχεία των αιτήσεων. Στην περίπτωση που το δίκτυο είναι κορεσμένο οι αιτήσεις ουσιαστικά θα απορρίπτονται, αφού θα περιμένουν μέχρι να υπάρξουν στο μέλλον μεγάλα έργα αναβάθμισης.

Στη ΔΕΗ βάζουν ένα φιλόδοξο στόχο: Να εξετάσουν όλες τις αιτήσεις και να έχουν τελειώσει με το ζήτημα αυτό μέσα σε 6 μήνες. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει πρόσληψη συμβασιούχων για το σκοπό αυτό, ενώ θα ανατεθεί μεγάλο μέρος των μελετών δικτύου που απαιτούνται σε εξωτερικούς εργολάβους – μελετητές.

Πηγή: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου