Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

«Η απελπισία προσλήφθηκε ως σύμβουλος διαχείρισης του δημοσίου χρέους»,

Θετικά μηνύματα στους διαχειριστές των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων επιχείρησε να μεταδώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αρχίζοντας χθες μια περιοδεία στις οικονομικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, με πρώτο σταθμό το Λονδίνο. Όμως, το βαρύ κλίμα για την Ελλάδα στο Σίτι δεν φάνηκε να αλλάζει, ενώ ορισμένα από τα μηνύματα του υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι μάλλον φέρνουν ήδη αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.


«Η απελπισία προσλήφθηκε ως σύμβουλος διαχείρισης του δημοσίου χρέους», σχολίασαν με αρκετή δόση ειρωνείας στο “S” τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, αντιδρώντας στην προαναγγελία εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών ειδικής έκδοσης ελληνικών ομολόγων, που σχεδιάζεται να διατεθεί το 2011 στη διεθνή αγορά, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων από Έλληνες της διασποράς.

Η δήλωση αυτή, όπως σχολίαζαν τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, είχε το μεγαλύτερο βάρος στα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων για την επίσκεψη Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, αλλά αντί να ηχεί καθησυχαστικά στα αυτιά των διεθνών διαχειριστών, μάλλον προδίδει την απελπισμένη προσπάθεια των διαχειριστών του δημοσίου χρέους για την επαναφορά της χώρας στη διεθνή αγορά από τον επόμενο χρόνο.

Δηλώνοντας την πρόθεσή του να «ποντάρει» στον πατριωτισμό και τη νοσταλγία για την πατρίδα των απανταχού Ελλήνων, ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε το μήνυμα στους «σκληρούς» της αγοράς ομολόγων, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με φόβο τις αγορές, γι’ αυτό και προσανατολίζεται να αποφύγει μια ευθεία «αναμέτρηση» μαζί τους, «πλαγιοκοπώντας» την αγορά με μια «πατριωτική έκδοση ομολόγων».

Όμως, αυτή η δήλωση, εκτός του ότι είναι μάλλον άκαιρη, αφού αναφέρεται σε ένα σχέδιο που θα επιχειρηθεί να εκτελεστεί πολλούς μήνες αργότερα, την ώρα που η Ελλάδα πασχίζει ακόμη και να συγκεντρώσει κεφάλαια με δημοπρασίες εξάμηνων εντόκων γραμματίων, έχει ελάχιστη αξιοπιστία για τους δύσπιστους παρατηρητές και «παίκτες» της αγοράς ομολόγων. Άλλωστε, οι περισσότεροι θυμούνται πολύ καλά το παλαιότερο σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για μια διεθνή έκδοση ελληνικών τίτλων σε δολάρια, με την προαναγγελία road show από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ, ένα σχέδιο που «βυθίσθηκε» πρόωρα στη… θαλασσοταραχή της διεθνούς αγοράς.

Το μόνο θετικό, ίσως, του νέου σχεδίου άντλησης κεφαλαίων από τη διεθνή αγορά, είναι, όπως αναφέρουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, ότι αποτελεί ένα καλό δέλεαρ για τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους παγκόσμιας εμβέλειας, αφού για να προσεγγίσει ο ΟΔΔΗΧ τα δέκα εκατομμύρια Ελλήνων της διασποράς σίγουρα θα χρειασθεί τη βοήθεια μιας πλειάδας τραπεζών με ισχυρή θέση στα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη.

«Σίγουρα μια τέτοια διεθνής έκδοση αποτελεί δελεαστική προοπτική για τους μεγάλους διεθνείς οίκους, που θα αμείβονταν πλουσιοπάροχα για να προωθήσουν την έκδοση», σχολιάζει τραπεζικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας ότι η εξαγγελία του κ. Παπακωνσταντίνου ενδεχομένως να στόχευε ακριβώς στην καλλιέργεια των σχέσεων με τους οίκους, η υποστήριξη των οποίων θα ήταν απολύτως αναγκαία για τα πρώτα βήματα της Ελλάδας στις αγορές, μετά τη μεγάλη κρίση.

Κατά τα λοιπά, πάντως, οι διεθνείς εμφανίσεις του υπουργού Οικονομικών προφανώς είναι μόνο το πρώτο βήμα για να αρχίσει να αποκαθίσταται η ομαλή επικοινωνία με τα διεθνή κεφάλαια, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία την Ελλάδα, καθώς:

Όπως και ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε στις συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα, η ύφεση φέρνει σημαντική υστέρηση στα δημόσια έσοδα. Όσο η κυβέρνηση αδυνατεί να σταθεροποιήσει τα έσοδα σε ικανοποιητικό ρυθμό αύξησης, πολύ δύσκολα οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων θα επέστρεφαν στα ελληνικά ομόλογα, αφού γνωρίζουν καλά, ότι μόνο με περικοπές δαπανών η δημοσιονομική προσπάθεια δεν μπορεί να φθάσει μακριά.

Η κυβέρνηση δυσκολεύεται ακόμη και να συγκεντρώσει κεφάλαια με ανεκτό κόστος, προχωρώντας σε δημοπρασίες εντόκων μικρής διάρκειας. Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Π. Χριστοδούλου, δήλωσε ότι στην τελευταία έκδοση εντόκων, όπου ζητήθηκαν 900 εκατ. ευρώ και τελικά αντλήθηκαν 1,17 δις. ευρώ, υπήρξε σημαντική συμμετοχή ξένων επενδυτών. Όμως, η απόδοση των τίτλων εκτινάχθηκε πάνω από τις 480 μονάδες βάσης, δηλαδή πολύ κοντά στο «πλαφόν» του 5%, πέραν του οποίου «απαγορεύεται» στο υπουργείο Οικονομικών να αντλεί κεφάλαια από την αγορά, αφού θα μπορούσε να τα αντλήσει με μικρότερο κόστος από το διεθνές «πακέτο» στήριξης. Η απόδοση της τελευταίας έκδοσης εντόκων, όπως σχολίασε στέλεχος της ING, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από την πρώτη της έκδοση ομολόγων μετά τη διεθνή διάσωση.

Οι ενδείξεις από τη διαπραγμάτευση των ελληνικών τίτλων το τελευταίο διάστημα είναι εξόχως αρνητικές. Παρότι, όπως επισημαίνει και το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του, η ΕΚΤ παρεμβαίνει στην αγορά συνεχώς, με απορρόφηση ελληνικών ομολόγων, τα spread παραμένουν «κολλημένα» κοντά στο επίπεδο – ρεκόρ του περασμένου Μαΐου, πριν η χώρα διασωθεί με διεθνή παρέμβαση. Είναι πολύ περίεργη αυτή η αδυναμία ακόμη και της ΕΚΤ να επηρεάσει τα spread των ελληνικών ομολόγων, παρότι ξοδεύει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές, σε μια εξαιρετικά «ρηχή» αγορά. Επιπλέον, τον Αύγουστο έγινε γνωστό, ότι άρχισε κάποιες τοποθετήσεις και το νορβηγικό Sovereign Wealth Fund, αλλά ούτε η εμφάνιση στον ορίζοντα αυτού του σημαντικού αγοραστή φάνηκε να επηρεάζει τα spread.

Στα επόμενα βήματα της περιοδείας του, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί, αναμφίβολα, σε πιο «φιλικό» περιβάλλον (Γαλλία και Γερμανία) από το «σκληρό τερέν» του λονδρέζικου Σίτι. Όμως, αυτό το πρώτο road show μετά τη μεγάλη «θύελλα» δεν φαίνεται ότι θα είναι αρκετό για να αλλάξει έστω και στο ελάχιστο την αρνητική διεθνή εντύπωση των ισχυρών διαχειριστών κεφαλαίων για την Ελλάδα. Η δυσπιστία, ως γνωστόν, δεν αντιμετωπίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις με καθησυχαστικές δηλώσεις και χαμόγελα στις κάμερες, αλλά μόνο με «σκληρά στοιχεία», που θα πιστοποιούν ότι η χώρα βγαίνει οριστικά από την τροχιά της χρεοκοπίας…
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-09-15-23-18-55-2010091527495/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου