Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Αντιδρούν και στην επιστράτευση οι ιδιοκτήτες Δ.Χ. φορτηγών

Αποφασισμένοι να οδηγηθούν στα άκρα φέρονται να είναι οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. και βυτιοφόρων, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, δέχονται την επίταξη των οχημάτων, αλλά όχι την πολιτική επιστράτευσή τους δηλώνοντας μάλιστα έτοιμοι να οδηγηθούν στα κρατητήρια.


Τί ακολουθεί, όμως, μετά την ενεργοποίηση της νομοθετικής διάταξης περί πολιτικής επιστράτευσης των απεργών;

Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, η μη συμμόρφωση με την απόφαση για πολιτική επιστράτευση συνεπάγεται επ’ αυτοφώρω σύλληψη, αφαίρεση άδειας ακόμη και κατάσχεση οχημάτων.

Μάλιστα, σε περίπτωση προσωπικής επίδοσης του φύλλου πορείας, εάν ο απεργός δεν συμμορφωθεί βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Αυτή την στιγμή, ξεκίνησε η επίδοση των φύλλων πορείας, ενώ με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς τα βυτιοφόρα, Ιδιωτικής Χρήσης κυρίως, ξεκινούν την τροφοδοσία των πρατηρίων βενζίνης σε όλη την Ελλάδα. Για τον πλήρη ανεφοδιασμό των βενζινάδικων με υγρά καύσιμα υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν δύο ημέρες με την προϋπόθεση ότι οι βυτιοφορείς θα επανέλθουν άμεσα στα καθήκοντά τους.

Κρίσιμη συνάντηση Ρέππα-απεργών

Εν τω μεταξύ κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να έχει σε λίγη ώρα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππας με αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ..

Οι τελευταίοι ζητούν από τον υπουργό να δεσμευτεί δημόσια ότι το νομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί εντός του Αυγούστου, γεγονός που εκ των πραγμάτων θεωρείται βέβαιο. Και αυτό επειδή ο απαιτούμενος χρόνος συζήτησής του από την Ολομέλεια της Βουλής, οδηγεί αναγκαστικά στην ψήφισή του νομοσχεδίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τραβούν το σκοινί

Οι αυτοκινητιστές πάντως, ακολουθούν, για την ώρα, παρόμοια τακτική, αυτής που υιοθετούν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οπότε ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις.

Την πρόκληση δηλαδή δολιοφθορών και σοβαρών υλικών ζημιών στα οχήματα όσων δεν επιλέγουν να εργαστούν. Αυτό καταγγέλλουν, εξάλλου, πολυάριθμοι οδηγοί Δ.Χ. φορτηγών, κάτι που αντιμετώπιζαν και οι διεθνείς μεταφορείς, πριν αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην απεργία.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων Δ.Χ., Γ. Τσάμος επιβεβαίωσε έμμεσα τα παραπάνω, κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων του Mega.

«Όσοι αποφασίσουν να συμμορφωθούν με την απόφαση για πολιτική επιστράτευση, να ενημερώνουν πρώτα την ομοσπονδία για να μην θρηνήσουμε θύματα» ανέφερε με νόημα.

«Δεν θα εκτελέσουμε την διαταγή. Ας μας ασκηθούν ποινικές διώξεις. Είμαστε έτοιμοι για όλα» σημειώνουν στο Capital.gr μέλη του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών.

Συνεπώς, εάν δεν πρυτανεύσει η λογική, αναμένεται να ξεσπάσει εμφύλιος μεταξύ των αυτοκινητιστών, καθώς κάποιοι υπό το φόβο της ποινικής δίωξης θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενώ ορισμένοι θα επιδιώξουν να τους παρεμποδίσουν με κάθε μέσο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππας κάλεσε χθες, τους αυτοκινητιστές μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ να δείξουν ήθος και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

«Οι επαγγελματίες μεταφορείς έχουν στο παρελθόν δείξει ήθος. Και σήμερα θα δείξουν κοινωνικό ήθος και θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Απαιτούν να σεβαστούμε τον μόχθο τους, ας σεβαστούν κι αυτοί τον μόχθο των υπόλοιπων πολιτών. Έχουν δυσκολία να απεμπλακούν από μια θέση που πήραν με αψυχολόγητο τρόπο. Κήρυξαν απεργία πριν λάβουν υπόψη το νομοσχέδιο. Όλη την περίοδο που γίνονταν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τους ενημερώναμε» σημείωσε ο κ. Ρέππας.

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική της ιδιότυπης «τακτικής» που εφαρμόζουν οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. είναι η καθυστέρηση δύο ωρών με την οποία προσήλθαν στην χθεσινή πρωινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, κ. Χ. Τσιόκα.

Αλλά ούτε στην νέα πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε το αρμόδιο υπουργείο, η οποία είχε οριστεί για χθες το απόγευμα ανταποκρίθηκαν.

Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποί τους δεν παραλείπουν να δίνουν το «παρών» στα βραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Και αυτό την στιγμή που έχουν προπηλακίσει δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1020178

dimitris.delevegos@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου