Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριου έσμιξαν τις φωνές τους για την ειρήνη


 Σε εκδήλωση με αίτημα την ειρηνική λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου.

Ο δημοφιλής Έλληνας τραγουδιστής, Παντελής Θαλασσινός τραγούδησε, χθες βράδυ, σε μεγάλη εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζόμενων, με αίτημα την ειρηνική λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου. Τραγούδησαν, επίσης, οι Ουμούτ Αλμπαϊράκ, Βούλα Κωνσταντίνου και το συγκρότημα «Σολ Αναχταρί» .
Τη δικοινοτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, που εορτάζεται την 1η Σεπτεμβρίου, οργάνωσαν η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) με την τουρκοκυπριακή συντεχνία DEV-IS και την Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος», στην οποία συμμετέχουν 50 οργανώσεις κι από τις δύο κοινότητες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη Λευκωσία, Ανδρούλα Καμιναρά, η δήμαρχος της Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου κι άλλοι πολιτικοί από τις δύο κοινότητες.
Στο χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης ανάφερε ότι «παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν, στηρίζουμε τη διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων και επιμένουμε ότι υπό τις συνθήκες, είναι η μόνη ρεαλιστική οδός, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε έναν αξιοπρεπή, λογικό και έντιμο συμβιβασμό» .
«Είμαστε εδώ για να υψώσουμε τη φωνή της λογικής και του γνήσιου, αληθινού πατριωτισμού», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «είμαστε φωνή αντίστασης στον σοβινισμό και την εθνοκαπηλεία, είτε είναι αυτός ελληνικός είτε είναι τουρκικός και για να απαιτήσουμε λύση του Κυπριακού δίκαιη και ειρηνική, και επανένωση της Κύπρου, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς εξαρτήσεις, απαλλαγή από ξένους στρατούς και βάσεις, αποστρατικοποίηση, μόνιμη και σταθερή ειρήνη» .
Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτσίλ (Sener Elcil), ανέφερε ότι η λύση πρέπει είναι η δημιουργία της διζωνικής, δικοινοτικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, «με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή ταυτότητα, με βάση την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, βάσει των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών» .
«Εμείς οι Κύπριοι, ζήσαμε από κοντά τις πίκρες του πολέμου, της καταστροφής και της προσφυγιάς. Από τη δεκαετία του '50, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο σωβινισμός, υποκινούμενοι από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, οδήγησαν στη διαίρεση του νησιού μας, με τα τραγικά γεγονότα του 1974», προσέθεσε.
Στην εκδήλωση κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Η Κύπρος ανήκει στον λαό της», «Όλοι μαζί να πέσει η κατοχή», «Όλοι μαζί για επανένωση», «Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, οι Τούρκοι της Κύπρου είναι αδελφοί μας», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι», «Κύπρος ενωμένη, ομοσπονδιακή», «Έξω όλοι οι στρατοί, ανεξάρτητο νησί», «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία» .
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου