Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ελλάδα-Γερμανία: άκρα αντίθετα

Τα καλά στοιχεία για τον δείκτη παραγγελιών στη βιομηχανία (ΡΜΙ), παρά την ήπια πτώση που καταγράφτηκε τον Αύγουστο, βοήθησαν το ευρώ και τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου να καταγράψουν σημαντική άνοδο χθες. Ομως, οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης ήταν κάτι παραπάνω από ορατές. Από τη μια πλευρά, είχαμε τη Γερμανία και τη Γαλλία, που εμφάνισαν καλή εικόνα, και από την άλλη, τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που εμφάνισαν χειρότερη εικόνα, με προεξάρχουσα την Ελλάδα και δευτερευόντως την Ιταλία. Στη δική μας περίπτωση, το μοναδικό κομμάτι που βελτιώνεται είναι οι εξαγωγές, αφού ο σχετικός δείκτης παραγγελιών βρέθηκε πάνω από το επίπεδο του 50 για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2009. Υπενθυμίζεται ότι δύο τομείς θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, αφού η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει πιεσμένη τους επόμενους μήνες.

Κρίση και συγχωνεύσεις
Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι «πείθει» ολοένα και περισσότερους επιχειρηματίες, που θα ήταν αντίθετοι στην πώληση των εταιρειών τους υπό άλλες συνθήκες, να ενδώσουν στις προτάσεις που τους γίνονται. Αλλοι που δεν έχουν την τύχη να γίνονται αποδέκτες προτάσεων, τις αναζητούν οι ίδιοι, είτε γιατί δεν διαβλέπουν θετικές προοπτικές είτε γιατί θέλουν ζεστό χρήμα. Το άσχημο είναι ότι σε κάποιους κλάδους απουσιάζουν οι αγοραστές.
Χασούρα και ντιλ
Μόνο το ιρλανδικό χρηματιστήριο ξεπέρασε σε απώλειες τη Σοφοκλέους στο κλαμπ των αναπτυγμένων αγορών τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας MSCIBarra. Ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε 7,06% τον Αύγουστο έναντι 13,30% του αντίστοιχου ιρλανδικού. Απώλειες μεγαλύτερες του 5% κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας. Στις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, γενικότερα, ο δείκτης MSCI υποχώρησε 2,37% τον Αύγουστο. Πάντως, δύσκολα θα μπορέσει άλλο χρηματιστήριο να εκτοπίσει τη Σοφοκλέους από πρωταθλήτρια της χασούρας το 2010, αφού οι σωρευτικές απώλειές της ξεπερνούν το 32% το πρώτο οκτάμηνο, με το χρηματιστήριο του Δουβλίνου να ακολουθεί ασθμαίνοντας με 19,66%, ενώ έπονται το ισπανικό με 15% και το ιταλικό με 14%, σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCIBarra. Από την άλλη πλευρά, ξεχωρίζει το χρηματιστήριο της Δανίας, που πάει κόντρα στο ρεύμα, καταγράφοντας κέρδη 22% από την αρχή της χρονιάς. Το άσχημο για τη Σοφοκλέους είναι ότι δεν μπορεί να ελπίζει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών των μετοχών, αφού η μείωση των κερδών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σύμφωνα με αναλυτές, καλές ελληνικές εταιρείες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών λόγω φτηνών αποτιμήσεων, π.χ. πολύ χαμηλό Ρ/Ε (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) δεν υπάρχουν. «Μια μετοχή που μπορεί να κερδίσει 15%-30% τα επόμενα δύο με τρία χρόνια δεν τους ενδιαφέρει», τόνισε ο επικεφαλής της ανάλυσης μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας στη στήλη. Το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει το σκηνικό είναι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών. Η προδιαγραφόμενη συγχώνευση της ΔΕΛΤΑ με τη ΜΕΒΓΑΛ δείχνει τον δρόμο. Το ίδιο ίσως και οι φημολογούμενες συζητήσεις της CHIPITA με την ELBISCO, παρότι η δεύτερη χαρακτήριζε ανακριβές χθεσινό δημοσίευμα που ήθελε το ντιλ να είναι προ των πυλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου