Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Γεωπολιτικά παιχνίδια στην Μέση Ανατολή

Είναι προφανές οτί η Τουρκία ή έχει προβλέψει το μέλλον της ή δρα σαν να πιστεύει ότι είναι ακόμα σύμμαχος των Αμερικανών.

Είναι το μονό μέλλος του ΝΑΤΟ από την Ασία, ο ρόλος της ήταν να εμποδίσει την Ρωσία προς την Μέση Ανατολή. Η Ρωσία βεβαία βρήκε διέξοδο με την συμμαχία της με το Ιράν και την Συρία. Παράλληλα είχαμε συνεργασία της Τουρκίας με το Ισραήλ και βοήθεια από το Ισραήλ στην Τουρκία για να σκοτώνει τους Κούρδους, βέβαια από την άλλη το Ισραήλ βοήθαγε και τους Κούρδους.


Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, είτε γιατί η Τουρκία κατάλαβε ότι έφθασε η στιγμή που οι Αμερικανοί και το Ισραήλ θα της γύρναγαν την πλάτη, είτε γιατί δεν μπορεί να ελέγξει πλέον τα εσωτερικά της.


Σήμερα βλέπουμε ξεκάθαρα πως αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη οι συμμαχίες στην περιοχή. Η Τουρκία συμμαχεί με το Ιράν και την Συρία για να σκοτώνουν τους Κούρδους. Χάνει σιγά σιγά την υποστήριξη του Ισραήλ και κατά συνέπεια των Αμερικανών. Η Ρωσία με την Κίνα δημιουργούν έναν άξονα πάνω από την ευρύτερη περιοχή που κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν φοβάται. Παράλληλα μάλλον πάμε προς μια συνεργασία Αμερικής Ρωσίας.


Οπότε η Τουρκία μάλλον χάνει το ρόλο που είχε στην Μέση Ανατολή, και εδώ μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το λάθος του ΝΑΤΟ στη διάλυση την Γιουγκοσλαβίας με το να δημιουργήσει μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξανά Μουσουλμανικά κράτη στα Βαλκάνια. Τη στιγμή που επιδιώκει να αυξήσει τον στρατηγικό ρόλο της χριστιανικής Ελλάδας στην περιοχή. Η Τουρκία επιδιώκει την συμμαχία αυτών για να κάνει τα παιχνίδια της επιδιώκοντας να ανάκτηση την οθωμανική αυτοκρατορία.


Εδώ βλέπουμε την αξία που αποκτά η Ελλάδα και για αυτό και γίνονται οι κινήσεις με την πλέον πρωτοφανή αλλαγή των συμμαχιών που αυτή τη φορά το Ισραήλ προσπαθεί να βρει στήριγμα στην Ελλάδα. Ο ρόλος της Ελλάδας αποκτά ξαφνικά τεράστια γεωπολιτική σημασία και οι Τούρκοι το ξερόυν καλά αυτό. Τα παιχνίδια στο Αιγαίο είναι για να τα μπαλώσουν στα μάτια των Αμερικανών αλλά το παιχνίδι το έχουν χάσει. Είναι προφανές ότι Κούρδοι τον τελευταίο καιρό από κάποιον υποστηρίζονται…


Κανείς δεν θέλει μια υπέρ ενισχυμένη μουσουλμανική Τουρκία στην καρδιά της Ευρώπης με σύμμαχο το Ιράν και τους Άραβες υπό την απειλεί των Τούρκων.


Το σύνθημα μετά τον WW I Κουρδιστάν για τους Κούρδους, Αραβία για τους Άραβες, μάλλον ξανά αποκτά νόημα. Η κοροϊδία των Βρετανών προς τους Κούρδους και τους Άραβες, ηρθε η ώρα να ξεπληρωθεί. Πλέον η Τουρκία δεν χρειάζεται για να εμποδίζει τους Ρώσους και αυτό το ξέρει και όσο συνεχίζει τα παιχνίδια με το Ιράν θα πληρώσει το νόμισμα που πλήρωσαν οι Άραβες μετά τον WW I .


Οι εκτιμήσεις του Stratford ότι η Ελλάδα είναι μόνη όσο ποτέ, μάλλον είναι παραπλανητικές αν δεν είναι βλακώδης.
red ofis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου