Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη πραγματοποιεί, την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός. Κατευθυνόμενος προς το Τέλ Αβίβ, ο κ. Παπανδρέου, θα παραμείνει για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια και θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Το μεσημέρι, αναμένεται να αφιχθεί στην ισραηλινή πρωτεύουσα και το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ' και αμέσως μετά θα μεταβεί για προσκύνημα στο Ναό του Παναγίου Τάφου.


Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.


Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για τη Ραμάλα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό.


Συνέντευξη στο «Foreign Policy»


«Στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε λιτότητα. Χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση. Γι αυτό, θέλουμε να κάνουμε τις κυβερνήσεις και τα συνταξιοδοτικά μας συστήματα πιο αποτελεσματικά. Χρειαζόμαστε επίσης ανάπτυξη, επενδύσεις στην παιδεία, στην καινοτομία και την πράσινη ενέργεια και πρέπει, επίσης, να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το ανεκτό σε μια Δημοκρατία», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Policy».


Αναφερόμενος στο μέλλον της ευρωζώνης, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η κρίση έδειξε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», αλλά χρειάζεται περισσότερος συντονισμός για τη διακυβέρνηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.


«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία εμβάθυνσης της ολοκλήρωσής μας. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω, σε πιο εθνικιστικές, πιο εγωκεντρικές πολιτικές, σε μεγαλύτερη ανασφάλεια, εύκολη απόδοση στερεοτύπων και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων ανάμεσά μας».


Γι αυτό-προσθέτει- θέλουμε να κάνουμε τις κυβερνήσεις και τα συνταξιοδοτικά μας συστήματα πιο αποτελεσματικά.


Παράλληλα εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι η κρίση οφείλεται στην κακή διαχείριση και διακυβέρνηση των τελευταίων έξι ετών, στην έλλειψη διαφάνειας και τις πελατειακές σχέσεις, που εντάθηκαν από την διεθνή οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου