Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Πτώση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

Η κρίση φαίνεται ότι έχει πάρει …αμπάριζα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όπου, παρόλο που κατατίθενται συνεχώς νέες αιτήσεις για έργα που παραπέμπουν στην πραγματοποίηση επενδύσεων αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο στα φωτοβολταϊκά συστήματα καταγράφεται κάποια κινητικότητα.



Πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνει το Μηνιαίο Δελτίο ΑΠΕ του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού), με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο δεν υπήρξε η παραμικρή προσθήκη σε εγκατεστημένη ισχύ.


Ειδικότερα, στην διάρκεια του προηγούμενου μήνα στο σύστημα εντάχθηκαν φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος 6 μεγαβάτ, ενώ συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς στον τομέα έχει ξεπεράσει τα 77 μεγαβάτ στον τομέα, έναντι 47 μεγαβάτ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.


Ωστόσο στις άλλες ΑΠΕ καταγράφεται πρωτοφανής στασιμότητα: μόλις 2 νέα μεγαβάτ σε συμπαραγωγή τον Απρίλιο, περίπου 1,3 μεγαβάτ από μικρό υδροηλεκτρικό τον ίδιο μήνα, 6 μεγαβάτ από αιολικά τον Ιανουάριο και άλλα 18 τον Φεβρουάριο κι αυτό είναι όλο για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς. Η δε βιομάζα (βιοαέριο κλπ) έχει να κινηθεί εδώ και 1,5 χρόνο…


Πέρσι, στην καλύτερη ιστορικά χρονιά των ΑΠΕ είχαν προστεθεί έργα ισχύος περί τα 220 μεγαβάτ και με επίδοση μόλις 60 μεγαβάτ στο 6μηνο, προφανώς δεν θα φτάσουμε τη συγκεκριμένη επίδοση. Για δε τον στόχο που έχει θέσει η χώρα μας για 1.000 μεγαβάτ ετησίως κατά μέσο όρο έως το 2020, προκειμένου να επιτευχθούν και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της Κομισιόν, ούτε λόγος!
Οι προσδοκίες από τη λειτουργία του νέου νόμου είναι υπαρκτές, ωστόσο είναι προφανές ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, δεδομένης και της κρίσης.


Συνολικά, η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα φτάνει τα 1.385 μεγαβάτ περίπου και αναλύεται σε 940 μεγαβάτ από αιολικά, 143 μεγαβάτ από συμπαραγωγή, 184 μεγαβάτ από μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 77 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά και 41 μεγαβάτ από βιοαέριο και βιομάζα.
Είναι, τέλος, χαρακτηριστικό ότι, με στόχο για κάλυψη του 40% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στο τέλος της δεκαετίας, η “πράσινη ενέργεια” έδωσε μόλις το …2,29% τον Ιούνιο!
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=74981

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου