Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Την κρίση πληρώνουν άνθρωποι που δεν ευθύνονται για την πρόκλησή της παραδέχεται ο πρωθυπουργός.

Ο συντάκτης του Guardian χαρακτηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον πολιτικό που όχι μόνο του έλαχε να ηγηθεί των Ελλήνων στην χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών αλλά και το να αντιμετωπίσει ένα κράτος που όλοι σήμερα έχουν καταλάβει ότι απέτυχε να προσφέρει όσα υποτίθεται ότι είχε υποχρέωση.


- «Κάνουμε διαχείριση κρίσης, μέρα με τη μέρα», λέει ο Γιώργος Παπανδρέου και συμπληρώνει: «Ξέραμε ότι είχαμε υψηλό έλλειμμα και μεγάλο χρέος, υψηλή ανεργία και αρνητική ανάπτυξη. Δεν είχαμε όμως ιδέα για το βάθος και το εύρος του προβλήματος και για την ανυπαρξία χρηστής, διαφανούς και δημοκρατικής διακυβέρνησης. Όταν διαπιστώσαμε ότι το έλλειμμα βρισκόταν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, θελήσαμε να είμαστε απολύτως διαφανείς».


Η έννοια της ‘διαφάνειας’ είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα του 58χρονου υϊού και εγγονού δύο πρώην πρωθυπουργών της Ελλάδας. Στην περίπτωσή του όμως (σσ.: η διαφάνεια) είχε για τίμημα μέτρα λιτότητας χωρίς προηγούμενο (...) Και είναι ένα τίμημα που όλοι οι προοδευτικοί ηγέτες, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί και opinion makers που μαζεύτηκαν αυτές τις μέρες στον Πόρο για το Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης, συμφωνούν ότι μπορεί να βυθίσει τη χώρα στην κοινωνική αναταραχή, την φτώχεια και την απελπισία. Στον Παπανδρέου όλα αυτά στοιχίζουν πολλά βράδια αϋπνίας -παρά την σπάνια ψυχραιμία που επιδεικνύει ευρισκόμενος υπό πίεση.


- Νιώθω βεβαίως πολύ άσχημα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα και που η οικονομική μας κυριαρχία τελεί υπό την κηδεμονία της λεγόμενης τρόικας. Δεν είναι μια ευχάριστη θέση(...)Και το πλέον επώδυνο πράγμα είναι να παίρνει μέτρα εναντίον ανθρώπων που δεν ήταν υπεύθυνοι για την κρίση. Στην πολιτική όμως είσαι αναγκασμένος να παίρνεις σκληρές αποφάσεις (...) Οι επιλογές που είχαμε ήταν οι εξής: Χρεοκοπούμε ή παίρνουμε τα μέτρα αυτά; Χάνουμε τις συντάξεις ή διασώζουμε ό,τι μπορούμε; Ήταν ερώτημα «υπαρξιακό», ή θα εξακολουθούσαν οι δημόσιοι υπαλληλοι να αμοίβονται ή αυτή η δυνατότητα θα χανόταν» λέει ο κ. Παπανδρέου που δηλώνει επίσης ότι η επανεκλογή του δεν είναι αυτοσκοπός και εξωτερικεύει την πίστη του να «μετατρέψει την Ελλάδα στην πιο διαφανή χώρα του κόσμου με τα πάντα δημοσιευμένα στο διαδίκτυο».


Η τραγική ειρωνεία δεν λείπει από την περίπτωση του Παπανδρέου καθώς μεγάλο τμήμα αυτών που ζητάει ανατρέπουν ουσιαστικά το κράτος που έστησε ο πατέρας του Ανδρέας, σχολιάζει o συντάκτης του Guardian.
- «Έχω πει ότι μπήκα στην πολιτική για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου με όλες μου τις δυνάμεις και όπου αυτό με οδηγήσει. Για όσο καιρό νιώθω ότι ότι πράττω αυτό που είναι σωστό και δίκαιο για τη χώρα μου, αυτό μου αρκεί».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=21492948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου