Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

«επτά καθάρματα της κρίσης»

Κατάπληκτος με τις αντιδράσεις ορισμένων Ελλήνων δημοσιογράφων δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αλέν Λεοτιέ, συγγραφέας και συντάκτης του γαλλικού περιοδικού «Μαριάν» (Marianne). Το περιοδικό προκάλεσε αίσθηση τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας του άρθρου-καταπέλτη το οποίο δημοσίευσε για τον Κώστα Καραμανλή, συγκαταλέγοντας τον τέως πρωθυπουργό στα «επτά καθάρματα της κρίσης» που συγκλονίζει την Ευρώπη.«Πρωθυπουργός από το 2004 μέχρι το 2009, είναι ο άνθρωπος που με την ανικανότητα και τα ψέματά του βύθισε τη χώρα του σε ένα τρομακτικό χάος… Κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια τού ήταν αρκετά για να αδειάσει τα κρατικά ταμεία και να γονατίσει την Ελλάδα», γράφει ο Λεοτιέ και συνεχίζει παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία όπως το δημόσιο χρέος (120% του ΑΕΠ) και το έλλειμμα (13% του ΑΕΠ), που ναι μεν «προκαλούσαν ρίγος», αλλά δεν έσβηναν το αστραφτερό χαμόγελο του «Κώστα».



Και οι «λύκοι»


Σε άλλο σημείο αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 χαρακτηρίζοντάς τους «παραπλανητική αλλά ελκυστική βιτρίνα των υποσχέσεων και των φιλοδοξιών του Κώστα… που έκανε ταχυδακτυλουργίες με τα δημοσιονομικά». Ο συντάκτης επισημαίνει και τον «συμβουλευτικό ρόλο» των «λύκων» της Goldman Sachs, λέγοντας ότι συνέβαλαν σημαντικά στο να βουλιάξει η χώρα.


Σχολιάζοντας τον θόρυβο που προκάλεσε το εν λόγω δημοσίευμα ο Λεοτιέ λέει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Προφανώς και η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για την κρίση. Η ευθύνη της όμως είναι καθολική. Ο Καραμανλής φέρει βαριά ευθύνη και μένω κατάπληκτος που κάποιοι Ελληνες συνάδελφοι εντυπωσιάζονται που το επισημαίνουμε».


Ο Γάλλος συντάκτης μάλιστα διευκρινίζει τις προθέσεις του περιοδικού: «Στόχος αυτού του αφιερώματος (στα επτά καθάρματα της κρίσης) είναι να δώσει “ένα πρόσωπο” ή μάλλον “πρόσωπα” στην κρίση που εξακολουθεί να συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Στο “Μαριάν” πιστεύουμε στην προσωπική ευθύνη, η οποία δεν μπορεί να εξαφανίζεται ως διά μαγείας μέσα στο γενικότερο συλλογικό σύστημα».


Οπως αναφέρει και ο Αλέν Λεοτιέ, το «Μαριάν» είναι γνωστό στη Γαλλία ως το πιο ανοιχτά «αντι- σαρκοζικό» έντυπο.


Πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Μάιο του 2007, η εσωτερική ψηφοφορία των συντακτών του περιοδικού είχε αναδείξει ισόπαλους τον κεντρώο υποψήφιο Φρανσουά Μπαϊρού και την αριστερή αντίπαλό του Σεγκολέν Ρουαγιάλ με 36%. Ο Σαρκοζί είχε συγκεντρώσει μόλις 2%.


Το «Μαριάν» της 14ης Απριλίου 2007 με τον τίτλο «Ο αληθινός Σαρκοζί: όσα τα μεγάλα ΜΜΕ δεν τολμούν ή δεν θέλουν να αποκαλύψουν» είχε κάνει ρεκόρ, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 500.000 αντίτυπα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τύπου OJD, η εβδομαδιαία κυκλοφορία του «Μαριάν» το 2009 ήταν 260.290 αντίτυπα, κάτι που το κατατάσσει τέταρτο πολιτικο-ειδησεογραφικό περιοδικό, μετά το «Nouvel Observateur» (502.108 αντίτυπα), το «Express» (441.041 αντίτυπα) και το «Point» (412.045 αντίτυπα).


Η «διάκριση»


Γιατί είναι ο μοναδικός πολιτικός στη λίστα


Η λίστα που συνέταξε το περιοδικό «Μαριάν» με τα λοιπά «καθάρματα» της κρίσης αποτελείται -όπως αποκαλύπτει ο Αλέν Λεοτιέ- κυρίως από βαθύπλουτους επιχειρηματίες και βαρύγδουπα ονόματα του τραπεζικού χρηματοοικονομικού συστήματος. Το μόνο όνομα πολιτικού που φιγουράρει στο επίμαχο αφιέρωμα είναι αυτό του Κώστα Καραμανλή. Για ποιο λόγο όμως το «Μαριάν» αποφάσισε να συμπεριλάβει μόνο τον τέως πρωθυπουργό και όχι άλλα ονόματα πολιτιακών; Ο Λεοτιέ δίνει τη δική του εξήγηση στο «Εθνος της Κυριακής» για τη συγκεκριμένη επιλογή: «Οντως δεν υπάρχει άλλος πολιτικός (στη λίστα). Ο Καραμανλής μας φάνηκε χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανευθυνότητας και της εξαπάτησης την οποία επέδειξαν ορισμένοι στη… διαχείριση των ζητημάτων της χώρας τους».


ΟΙ ΑΛΛΟΙ 6


Στα «καθάρματα» που πρόκειται να φιγουράρουν τις επόμενες εβδομάδες στις σελίδες του περιοδικού, συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, επιχειρηματίες και πρόσωπα όπως:


•Εντουαρντ Λίντι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ασφαλιστικού ομίλου AIG.


•Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ, ο ζάπλουτος Γάλλος επιχειρηματίας.


•Icesave, ο διευθύνων σύμβουλος της ισλανδικής τράπεζας.


•Λόιντ Μπλανκφέιν, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs.


•Fitch, ο γνωστός οίκος αξιολόγησης.


•Ζανγκ Ξιν, η βαθύπλουτη Κινέζα που δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate στη χώρα της.


 πηγη http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=21454948#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου