Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Υπηρεσιακή κυβέρνηση προσωπικοτήτων, πρότεινε απο τη Νέα Υόρκη ο Χρήστος Γιανναράς

« την κρίση δεν θα την ξεπεράσουμε ούτε με τον ΔΝΤ ούτε με την Ε.Ε. χρειάζεται εσωτερική επιστράτευση! Χρειάζεται μια ρεαλιστική πράξη! Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση προσωπικοτήτων με ένα στόχο και μια αποστολή: την σύγκληση εθνικής συντακτικής συνέλευσης που θα αλλάξει το σύναγμα για να το κάνει αληθινά δημοκρατικό! Ένα σύνταγμα που δεν θα υπηρετεί την κομματικοκρατία αλλά τον πολίτη!»


Σε αυτή την πρόταση ως πρόταση διεξόδου από την κρίση κυρίως αξιών, κατέληξε ο Χρήστος Γιανναράς μιλώντας στην Νέα Υόρκη προσκεκλημένος ομογενειακών φορέων σε διάλεξη με θέμα η οικονομική κρίση στην Ελλάδα πρόβλημα ηθικό ή κυρίως πολιτικό»

O Χρήστος Γιανναράς νωρίτερα παρουσίασε διαπιστωτικά την εικόνα της Ελλάδας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι « …περιμένουμε από μέρα σε μέρα μια εφιαλτική κοινωνική έκρηξη… απουσιάζει παντελώς η ιεράρχηση στόχων και αναγκών… η οικονομία έχει αυτονομηθεί από την κοινωνία… έχει χαθεί η συλλογικότητα μας… οφείλουμε να αναζητήσουμε το λάθος… υπάρχει έλλειμμα αυτοκριτικής και αυτοσυνειδησίας… φτάσαμε σε μια κοινωνία που δεν έχει μετοχή στην αλήθεια που δεν μετέχει στην εμπειρία και το γεγονός..υπήρξε ιδεολογικοποίηση του χριστιανισμού για να δημιουργηθεί το ιδεολόγημα του Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών… ήρθε η μεταπολίτευση και μετά τι;

Αντικαταστήθηκε όλο αυτό το λανθασμένο ιδεολόγημα με μια άπληστη καταναλωτική κοινωνία που λειτουργεί ψηφοθηρικά…. Χάθηκε η ανάσχεση στην κρίση αυτή που είναι η αντικειμενική κρίση και αμοιβή του άξιου, της δουλειάς και του μόχθου… η διαφθορά που αναπτύχτηκε μόνο με εκείνη στα τέλη της πτώσης του καθεστώτος της πρώην Σ. Ένωσης. Υπάρχει απουσία στόχων. Γίναμε μια άπληστη κοινωνία. Είμαστε πλέον μια χώρα ανυπόληπτη πιθανόν και εσκεμμένα. Λείπει το ήθος και η τιμιότητα! Ο Έλληνας δυστυχώς έχει γίνει ένα εγωκεντρικό κτήνος! Δεν έχουμε δημοκρατία! Υπάρχει μόνον κομματοκρατία! Μια δημοκρατία δεν έχει εσωτερική αυτοοργάνωση δημοκρατική τότε η δημοκρατία έχει τελειώσει αυτό όλο περιλαμβάνεται στο σύνταγμα του 1985… δεν υπάρχει αναζήτηση του αληθούς και συνύπαρξη που ξεπερνά και υπερβαίνει το εγώ »

Με αυτές τις διαπιστωτικές θέσεις κάλεσε σε εθνική αφύπνιση τον Ελληνισμό και την ομογένεια εκτός συνόρων για τον οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε αποτελεί την ιστορική ελπίδα του έθνους ο διεθνούς φήμης και αποδοχής ακαδημαϊκός καθηγητής Φιλοσοφίας και Δρ. Θεολογίας Χρήστος Γιανναράς. Ακολούθησε μια συζήτηση με ερωταποκρίσεις και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που κρύβουν αγωνία για το αύριο της ελληνικής κοινωνίας.

Ο κ. Γιανναράς κατά την διάρκεια των ερωταποκρίσεων ήταν καυστικός για το σημερινό πολιτικό κατεστημένο και ρεαλιστικά τοποθετημένος. «Καλούνται οι έλληνες να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας και ευτελισμού. Οι έλληνες οργίζονται δίκαια για αυτό και από μέρα σε μέρα περιμένουμε μια μεγάλη κοινωνική έκρηξη. Θα σφαχτούμε! Λόγω εξαθλίωσης και πείνας» συμπλήρωσε σε ορισμένες απαντήσεις του. Εάν θέλουμε να ανακάμψουμε χρειαζόμαστε μια ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση! Θα βρεθούν άραγε εκείνες οι δυνάμεις που θα αναλάβουν πρωτεύοντα ρόλο για να προσδιορίσει και να ιεραρχήσει τις ανάγκες;» έκλεισε τις απαντήσεις του τονίζοντας –στο αυτονόητο αγωνιώδες ερώτημα –τι μέλει γενέσθαι μετά από όλα αυτά ότι αυτό που θα απαιτηθεί είναι μια συντακτική εθνική συνέλευση και ένα νέο αληθινά δημοκρατικό σύνταγμα».

Ο Χ.Γιανναράς βρέθηκε στην Νέα Υόρκη προσκεκλημένος του Ρωσικού Σεμινάριου του Αγίου Βλαδίμηρου προκειμένου να τιμηθεί για την προσφορά του στην Ορθόδοξη Κοινωνία και να συμμετέχει σε σχετικούς εορτασμούς που οργανώνει η Ρωσική Εκκλησία της διασποράς.

Επ ευκαιρία αυτής της επίσκεψης που περιλαμβάνει μια περιοδεία με σειρά διαλέξεων στο Σικάγο την Νέα Υόρκη και την Αριζόνα βρέθηκε ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου στο κέντρο του Ελληνισμού στην Αστόρια της Νέας Υόρκης την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου(010) στο Σταθάκειο πολιτιστικό κέντρο. Ο γνωστός και διακεκριμένος ακαδημαϊκός καθηγητής της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας Χρήστος Γιανναράς μίλησε με θέμα « η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ηθικό πρόβλημα ή πολιτικό» παρουσιάζοντας διαπιστωτικά την εικόνα της Ελλάδας μετά την ίδρυση του νεοΕλληνικού κράτους μέχρι και την πτώση της δικτατορίας του 1967.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν τοπικοί σύλλογοι και ομογενειακοί φορείς σε συνεργασία με το περιοδικό ΝΕΟΝ και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ ενώ υποδέχτηκαν με σχετικούς χαιρετισμούς η Γενική πρόξενος της Κύπρου, ο έλληνας πρόξενος και οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης.

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=2987

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου