Το Μνημόνιο που υπεγράφη χθες μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ για επενδύσεις έως 5 δισ. δολαρίων βοήθησε τη κυβέρνηση να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων στο εξωτερικό, αλλά ακόμη μένει να αποδειχθεί αν θα μεταφερθεί άμεσα σε εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν στελέχη που γνωρίζουν καλά το θέμα, ότι ο υπουργός επικρατείας Χάρης Παμπούκης κρατά «μικρό καλάθι» δηλώνοντας επισήμως ότι ο στόχος του 2011 είναι η εισροή 2,5 δισ. ευρώ ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Το γεγονός είναι η υπογραφή ενός μη δεσμευτικού Μνημονίου οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, και τον εκτελεστικό διευθυντή της Qatar Ιnvestment Αuthority, Αλ Σαγέντ. Το Μνημόνιο καταγράφει την πρόθεση των δύο πλευρών για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των ακινήτων, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού.
Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, λένε κυβερνητικές πηγές, καθώς αποτελεί απόδειξη ότι οι «ξένοι» εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα. Ωστόσο, επισήμως τώρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων, τους όρους και τον χρόνο υλοποίησής τους.
Πάντως, κατ’ ουσίαν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι και τόσο... πρώιμες. Οι συζητήσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά και για την εγκατάσταση των νέων ενεργειακών μονάδων στον Αστακό ξεκίνησαν μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Qatar από την άνοιξη και αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι έχει ήδη αναπτυχθεί συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο.
Ωστόσο αποφεύγεται, λένε τα ίδια στελέχη, να ανακοινωθούν λεπτομέρειες καθώς εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου του fast track για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη, και όχι μόνο.
Έτσι, επιλέγεται η επίσημη οδός. Το Μνημόνιο περιλαμβάνει την σύσταση Κοινής Επιτροπής των δύο χωρών, η οποία θα κάνει εισηγήσεις για τις επενδύσεις και θα επιβλέπει την εξέλιξή τους.
Τα σενάρια πάντως για τα σχέδια ανάπτυξης του Ελληνικού που διέρρεαν, κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για πολυετή παραχώρηση για την δημιουργία μαρίνας, εξάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία θα συμπληρώνεται από αυτόνομες πολυτελείς κατοικίες, μικρό αεροδρόμιο και υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου.
Ο Πρωθυπουργός άνοιξε την «βεντάλια» και για άλλες ξένες επενδύσεις. Ανακοίνωσε από τις ΗΠΑ και «το πρόδηλο ενδιαφέρον χωρών της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας, για δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών στον τομέα της ενέργειας», παρουσιάζοντας παράλληλα τα 270 δισ. ευρώ στα οποία κοστολογείται η ακίνητη περιουσία του δημοσίου αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1053232
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου