Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Γκρεμίστηκαν όλοι οι δείκτες

Εντονα σημάδια επιδείνωσης παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Βασικοί δείκτες κινούνται σταθερά μειούμενοι, όπως: βιομηχανική παραγωγή κατά 8,6%, εισαγωγές 30,9%, κύκλος εργασιών στο χονδρεμπόριο 2,1% και κατά 35,4% ο κύκλος εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση για ύφεση κατά 3,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, είναι τα πρώτα έντονα σημάδια της οικονομικής κρίσης, που διογκώνεται μήνα με το μήνα. Η αυστηρή λιτότητα του Μνημονίου πλήττει το σύνολο των νοικοκυριών, ως εκ τούτου και των επιχειρήσεων. Η περιορισμένη κατανάλωση επέφερε σημαντικές μειώσεις των εισαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής και του εμπορίου μέχρι τα μέσα του έτους, οπότε και είχαν τεθεί σε ισχύ τα σκληρά οικονομικά μέτρα.

Από τέσσερις κρίσιμους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει:

1 Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 8,6% τον περασμένο Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πορεία που οφείλεται στη μείωση κατά 16% του δείκτη παραγωγής ορυχείων -λατομείων, 9,3% των μεταποιητικών βιομηχανιών, 6% της παραγωγής ηλεκτρισμού και 0,1% της παροχής νερού. Οι ομάδες των διαρκών καταναλωτικών και των κεφαλαιουχικών αγαθών εμφάνισαν τις υψηλότερες μειώσεις κατά 26,4% και 24,2%, αντίστοιχα. Κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου ο δείκτης εμφάνισε μείωση 6,3% έναντι μείωσης 10,3% το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Σταθερές οι εξαγωγές

2 Χαρακτηριστικό της περιορισμένης κατανάλωσης είναι η μείωση των εισαγωγών σε ποσοστό 30,9% κατά τον περασμένο Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 3,03 δισ. ευρώ έναντι 4,38 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι μεγαλύτερης αξίας εισαγωγές, 775,6 εκατ. ευρώ, αφορούν μηχανήματα - υλικό μεταφορών και 617,7 εκατ. χημικά προϊόντα. Αντίθετα, οι εξαγωγές παραμένουν σταθερές σημειώνοντας περιορισμένη αύξηση 0,03% στα 1.325,5 εκατ. από 1.325,1 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι μεγαλύτερης αξίας εξαγωγές, 313 εκατ. ευρώ, αφορούν πρώτη ύλη για βιομηχανικά είδη και 273,3 εκατ. τρόφιμα και ζωντανά ζώα.

3 Η επιχειρηματική αδυναμία είναι εμφανής και από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε πλέον έχουμε μείωση κατά 2,1% του κύκλου εργασιών στο χονδρεμπόριο, έναντι αύξησης 5,2% στο πρώτο τρίμηνο.

4 Καθίζηση συνεχίζει να παρουσιάζει ο τομέας των αυτοκινήτων, καθώς ο δείκτης κύκλου εργασιών μειώθηκε κατά 35,4% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έναντι μείωσης 7,3% στο πρώτο τρίμηνο. Μεσοσταθμικά στο πρώτο εξάμηνο, το ποσοστό μείωσης κινείται στο 15,7%.

Υψηλότερο ποσοστό μείωσης 41% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών στον εμπορικό κλάδο των αυτοκινήτων έναντι 8,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή 19,8% μεσοσταθμικά κατά το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του έτους. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=201538

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου