Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΤ: Νέο «βερεσέ» στα ελληνικά ομόλογα

Νέα μεγάλη παρέμβαση για τη στήριξη των ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, και καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την κατάσταση των οικονομιών της Ευρωζώνης που επιβαρύνονται με υψηλό χρέος, από τη Δευτέρα έως και χτες η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα αξίας 100 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ.


Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπιασαν χτες επίπεδα που δεν είχαμε δει μετά την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης το Μάιο. Αν και το ύψος των ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ την τρέχουσα εβδομάδα δεν κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλο, αντιπροσωπεύει πάντως κλιμάκωση και τη μεγαλύτερη παρέμβασή της στην αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων εδώ και δύο μήνες, γεγονός που, κατά κύκλους αναλυτών, σημαίνει πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει.

Η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης – ιδίως των πιο αδύναμων οικονομιών, δηλαδή ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά – παράλληλα και συμπληρωματικά προς την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης ύψους 750 δις ευρώ. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος η ΕΚΤ είχε αγοράσει ομόλογα αξίας 16,5 δις ευρώ, αλλά στη συνέχεια είχε περιορίσει δραστικά τις αγορές της. Από τις αρχές Ιουλίου και μετά, ιδίως με την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ο κίνδυνος φάνηκε να υποχωρεί, οπότε η ΕΚΤ αγόραζε πολύ μικρές ποσότητες ομολόγων.

Αλλά τις τελευταίες μέρες επέστρεψαν οι πιέσεις στα λεγόμενα περιφερειακά κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, εξαιτίας της ενίσχυσης των ανησυχιών για τις οικονομίες των χωρών αυτών και την κατάσταση των τραπεζικών τους κλάδων.

Οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν την Τετάρτη κατά 0,25 φτάνοντας στο 10,33%, ενώ των ιρλανδικών αυξήθηκαν ελαφρά στο 3,21%. Οι αποδόσεις των 2ετών πορτογαλικών παρέμειναν σταθερές στο 3,28%. Οι δημοπρασίες των 3ετών και 11ετών πορτογαλικών ομολόγων πήγαν πολύ καλά, αν και έχει χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωσαν ότι η κυβέρνηση της Λισσαβόνας χρειάστηκε να πληρώσει υψηλές αποδόσεις για να προσελκύσει επενδυτές.

Όπως λέει ο Ντομένικο Κραπαντσάνο, επικεφαλής πωλήσεων ευρωπαϊκών ομολόγων στο Jefferies: «Οι ελπίδες ότι η κρίση της Ευρωζώνης έχει πίσω της τα χειρότερα είναι πρόωρες. Η κρίση δεν έχει τελειώσει».

Ο Στίβεν Μέιτζορ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας επενδυτικών προϊόντων σταθερού εισοδήματος στην HSBC, είπε: «Οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν εξαιρετικά απρόθυμοι να αγοράσουν τα ομόλογα των πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, παρά τις πολύ υψηλές αποδόσεις που προσφέρονται».

Η μεγαλύτερη ίσως πηγή ανησυχίας για την Ευρωζώνη σαν σύνολο είναι η κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, τόσο των γερμανικών τραπεζών, όσο και των τραπεζών των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η Επιτροπή Εποπτείας του Τραπεζικού Τομέα της Βασιλείας, σε συνεργασία με την ομάδα των κεντρικών τραπεζιτών και τους επικεφαλής των εποπτικών αρχών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα οριστικοποιήσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για τον αποκαλούμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (Tier 1) την Κυριακή, γεγονός που θα επηρεάσει τον αριθμό των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντλήσουν οι τράπεζες.
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--lr-----2010090927238/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου