Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Stiglitz: Καταστροφικά τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει την παγκόσμια κρίση εάν οι αρχές των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης επιμείνουν στα μέτρα λιτότητας προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, δηλώνει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.


Ο Stiglitz δήλωσε ότι η λιτότητα ως πολιτική τερματισμού μιας παγκόσμιας κρίσης, ήταν «καταστροφική», προσθέτοντας ότι η Ευρώπη οδεύει ολοταχώς προς περισσότερες οικονομικές δυσκολίες εάν οι πολιτικοί το εννοούν όταν δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις δαπάνες από το να προσπαθούν απλώς να καθησυχάζουν τις αγορές.

«Εάν αυτά τα μέτρα λιτότητας εφαρμοστούν, νομίζω ότι η παγκόσμια κρίση θα κρατήσει περισσότερο και οι άνθρωποι θα υποφέρουν περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσθέτει πως η ιστορία αποδεικνύει ότι οι αυξημένες κρατικές δαπάνες και όχι τα μέτρα λιτότητας μπορούν να βοηθήσουν τις οικονομίες να βγουν από την ύφεση.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία, επικρατεί ακόμη και τάση, κυρίως από τους οικονομολόγους οι οποίοι ευθύνονται για την κρίσης, να επικεντρωθούμε στη λιτότητα», δήλωσε ο Stiglitz στο περιθώριο συνεδρίου.

Έδωσε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, μιας μικρής οικονομίας, το οποίο (παράδειγμα) απέδειξε ότι η λιτότητα οδηγεί στη μείωση της παραγωγής, στην αύξηση της ανεργίας και σε υψηλές αποδόσεις ομολόγων.

Αισθάνομαι άσχημα για τους Ιρλανδούς, οι οποίοι υποφέρουν από αυτή την πολιτική, ωστόσο δεν έχει παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές συνέπειες, σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, εάν το κάνουν η Βρετανία, η Γερμανία ή άλλες χώρες, τότε θα έχει συστημικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Stiglitz δήλωσε ότι το πραγματικό ερώτημα που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και ο κόσμος, δεν ήταν εάν η οικονομία βρίσκεται ή όχι σε τροχιά διπλής ύφεσης.

«Από την πλευρά του κόσμου ή των εργαζομένων, είναι πολύ μικρή η διαφορά μεταξύ της ανάπτυξης κατά 0,25% ή της πτώσης κατά 0,25% ή 1%.

Αυτό για το οποίο νοιάζεται ο κόσμος είναι εάν η ανάπτυξη θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μειώσει την ανεργία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ».
http://www.capital.gr/News.asp?id=1042837

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου