Έπειτα από μία νύχτα με πολύ ποτό, ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ελλάδα για να ηρεμήσει το στομάχι είναι ένα πιάτο πατσά. Στην Αθήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι τώρα τόσο ευπρόσδεκτο όσο θα ήταν ένα πιάτο πατσά σε παιδικό πάρτι. Τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ, όμως, από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. βοηθούν να ξεπεραστεί ο πονοκέφαλος από τη μέθη μιας δεκαετίας υπερβολών.
Η προτεινόμενη θεραπεία για τον πονοκέφαλο, όμως, αμφισβητείται από την αγορά, και μάλιστα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιφέρεια της ευρωζώνης.
Τα spreads των ιρλανδικών και των πορτογαλικών 10ετών κρατικών τίτλων συγκριτικά με τα αντίστοιχα γερμανικά Bund εκτινάχτηκαν σε νέο ρεκόρ την Τρίτη. Τα ελληνικά spreads ενισχύθηκαν σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί μόνο κατά τον Μάιο, την ημέρα πριν συμφωνηθεί το πακέτο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων διερωτώνται γιατί να διακινδυνέψουν την καριέρα τους γι' αυτούς τους επίφοβους δανειακούς τίτλους. Η απάντηση, τουλάχιστον για την Ελλάδα, είναι απλή: η αποχή αγοραστών έχει διαστρεβλώσει τις τιμές.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού τίτλου βρίσκεται στο 11,7%. Απόδοση σχετικά μικρή, καθώς παραμένει άγνωστο το ύψος των ζημιών που θα καταγραφούν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Οι διετείς τίτλοι, όμως, φαίνεται πως αποτελούν αγοραστική ευκαιρία με απόδοση στο 10,4%, υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη παρουσιάζεται σε ανεπτυγμένες οικονομίες - και λίγο χαμηλότερη από εκείνη που προσφέρει το Πακιστάν.
Δεδομένης της φρικτής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, ενδεχομένως να αποδειχτεί αδύνατον να εφαρμοστούν οι απαιτούμενες από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. μεταρρυθμίσεις. Αλλαγή κυβέρνησης, η οποία θα επιτάχυνε τις διαδικασίες χρεοκοπίας, επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.
Εάν, όμως, λάβει κάποιος ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία, τότε η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας δεν έχει κανένα νόημα, τουλάχιστον μέχρις ότου μηδενιστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των τόκων. Η προσπάθεια πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν για να είναι και βραχύτερη η οδύνη.
Είναι προς όφελος της Ελλάδας να διατηρήσει τα κεφάλαια του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για όσο καιρό είναι διαθέσιμα, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της. Στη συνέχεια, θα μπορούσε να προχωρήσει σε χρεοκοπία. Και πάλι, όμως, οι κάτοχοι βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων έχουν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για να αναζητήσουν αλλού υψηλές αποδόσεις.
ΠΗΓΗ: http://www.ft.com/ Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/602633/ArticleFTgr.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου