Την αποκάλυψη του «Βήματος» της Αθήνας, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος παίρνει σύνταξη από την ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε ο ίδιος με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», αναφέροντας πως παίρνει αυτή τη σύνταξη όλα αυτά τα χρόνια, όμως τώρα θα την σταματήσει.
Στην προσπάθειά μας να πει το ποσό που λάμβανε, χαρακτήρισε την ερώτησή μας «εχθρική» και απέφυγε να απαντήσει, πλην όμως παραδέχθηκε πως όταν ήταν καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και ενώ λάμβανε πλήρη μισθό από αυτή, ταυτόχρονα πληρωνόταν και από το ελληνικό κράτος, πράγμα το οποίο δικαιολόγησε ως υπαγόμενο στο καθεστώς των «αποσπασμένων».
Στην ερώτηση «έχετε κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα του «Βήματος» εξ’ Αθηνών ότι λαμβάνετε σύνταξη από το ελληνικό κράτος», ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε, «ευχαριστώ για την ερώτηση. Πράγματι υπάρχει αυτή η σύνταξη από το ελληνικό κράτος ή την Εκκλησία της Ελλάδος, δεν είναι από το ελληνικό κράτος, είναι από την Εκκλησία της Ελλάδος αυτή είναι η τυπική μορφή».
Και εξήγησε ότι «έχει σχέση και δημιουργήθηκε από τη στιγμή της εκλογής μου ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής».
Συμπλήρωσε ότι «έγινε η μετάταξή μου στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αυτομάτως μου είπαν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ότι θα ρυθμίσουν όλα τα τεχνικά θέματα που έχουν σχέση με την προηγούμενη θητεία μου εκεί, η οποία ήταν θητεία σαράντα ετών και η οποία συνεπαγόταν κατ’ ανάγκη, αυτομάτως, συνταξιοδότηση».
Σχετικά με το πόσα χρόνια λαμβάνει αυτή τη σύνταξη, είπε ότι «την λαμβάνω αφ’ ης στιγμής ήλθα στην Αμερική», ενώ στην διευκρίνιση, δηλαδή δέκα - έντεκα χρόνια, απάντησε μονολεκτικά, «ναι».
Όσο για το ποσό που ανέρχεται, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι «αυτό θα μου επιτρέψετε να μην το πω. Δεν είναι μυστικό ότι η σύνταξη των αρχιερέων της Ελλάδος ισοδυναμεί με τον μισθό τους, κι αυτό το πράγμα έχει μία διακύμανση», ενώ στην επιμονή του «Ε.Κ.» «σας παρακαλούμε πείτε μας πόσες χιλιάδες ευρώ ήταν», ο κ. Δημήτριος απάντησε: «Κοιτάξτε, πρέπει να σας πω ότι δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα. Αυτό το πράγμα κατετίθετο με τρόπο ηλεκτρονικό σ’ ένα λογαριασμό και ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα πολλές φορές περί τίνος πρόκειται. Θα σας πω στη συνέχεια τι γινόταν με τα χρήματα αυτά».
Στην προτροπή του «Ε.Κ.» «πείτε μας τώρα τι γινόταν Σεβασμιότατε», απάντησε πως «αυτό το ποσό που κατετίθετο ηλεκτρονικώς σε τραπεζικό λογαριασμό, κατ’ αρχήν δεν χρησιμοποιήθηκε όλα αυτά τα δέκα χρόνια καθόλου εδώ στην Αμερική, δηλαδή αυτά τα χρήματα δεν βγήκαν έξω από την Ελλάδα».
Τόνισε ότι «χρησιμοποιήθηκαν (τα χρήματα) εντός της Ελλάδος για να καλύψουν ανάγκες ακραιφνώς φιλανθρωπικές ή ανάγκες οι οποίες είναι σχεδόν φιλανθρωπικές, ως υποτροφίες και τέτοια πράγματα και γι’ αυτό τον λόγο αυτός ο λογαριασμός αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ περιορισμένος, πάρα πολύ μικρός, έχει ελάχιστα χρήματα».
Oταν επανήλθαμε στην ερώτηση «πόσα χρήματα παίρνατε το μήνα, πόσα ήταν αυτή η σύνταξη τον μήνα», ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, είπε: «Δεν σας απάντησα προηγουμένως και δεν σας απαντώ και τώρα, σας είπα κυμαινόταν» και πρόσθεσε: «Ρωτήστε το, αυτό είναι εύκολο, διότι δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή, σας λέγω δεν ξέρω πόσο ήταν τον τελευταίο χρόνο».
Ερωτηθείς αναφορικά για «τα χρόνια που είσαστε εδώ και διδάσκατε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από το ελληνικό κράτος, εξακολουθήσατε να λαμβάνετε και τον μισθό σας στην Ελλάδα τελώντας σε απόσπαση.
Έτσι δεν είναι; Τι απαντάτε;», μας είπε: «Θα μου επιτρέψετε αυτό χρειάζεται να το σκεφθώ για να σας πω τι γινόταν», ενώ στην επερώτηση «δεν θυμάστε», είπε πως «υποθέτω ότι θα πρέπει να ίσχυε ό,τι ισχύει για τους αποσπασμένους». Σε διευκρινιστική ερώτηση, «δηλαδή τα λαμβάνατε τα χρήματα», παραδέχθηκε πως «ναι, πρέπει να έμεναν εκεί υποθέτω στο ίδιο πράγμα στην Αθήνα», ενώ στην ερώτηση, «πού δηλαδή στον λογαριασμό σας», απάντησε «ναι».
Στην επισήμανση ότι «εν τω μεταξύ εδώ είχατε τον μισθό σας από την Θεολογική Σχολή», ο Αρχιεπίσκοπος είπε «μάλιστα», ενώ στην διευκρινιστική ερώτηση, «οπότε είχατε δύο μισθούς, έναν από την Ελλάδα, κι έναν από εδώ», απάντησε «ναι, ήταν το καθεστώς των αποσπασμένων, πάντοτε έτσι ισχύει».
Στην ερώτηση «πώς απαντάτε σε πολλούς, οι οποίοι διερωτώνται: πώς εσείς επί δέκα χρόνια Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, έχοντας έναν προϋπολογισμό για το γραφείο σας που για τα έτη τώρα 2011 και 2012 θα φτάσει τις 850 χιλιάδες δολάρια κατ’ έτος, συν τις 650 χιλιάδες από την Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νέας Υόρκης, πώς καταδεχόσαστε και παίρνατε αυτή τη σύνταξη από το ελληνικό κράτος που είναι χρεοκοπημένο», είπε: «Απαντώ ότι η ερώτησή σας είναι ήδη ερώτηση ελαφρώς εχθρική, διότι χρησιμοποιείτε ορολογία καταδεχόσαστε, χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους, αυτό δεν υπήρχε». Και συμπλήρωσε: «σας εξήγησα ότι δεν τα έπαιρνα, αυτά τα χρήματα δεν ήλθαν ποτέ στα χέρια μου στην κυριολεξία, ούτε βγήκαν εκτός Ελλάδος. Διετέθησαν σε θέματα φιλανθρωπίας και σε θέματα αναγκών ανθρώπων ιδίως υποτροφιών, αυτός ήταν ο λόγος».
Σχετικά με την ερώτηση, «τώρα που βγήκε αυτό το θέμα, τι θα κάνετε», είπε ότι «για μένα αυτό το θέμα έχει λήξει, δηλαδή δεν είναι δυνατόν επ’ ουδενί λόγο να συνεχιστεί αυτό το πράγμα τώρα. Θα κάνω τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να κλείσει οριστικά, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία οικονομική συνέχεια οιασδήποτε μορφής, η οποία έχει σχέση με το ελληνικό κράτος και την Εκκλησία της Ελλάδος».
«Όταν έγινε η εκλογή μου εις Επίσκοπο ήμουν εδώ τότε, έγινε στη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, τότε είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (Κοτσώνης) ότι επειδή είστε εκτός Ελλάδος και δεν αναλαμβάνετε υπηρεσία αμέσως εδώ, δεν μπορείτε να ενταχθείτε σε οποιαδήποτε μισθολογική κατηγορία εδώ στην Αθήνα. Και του είπα εντάξει. Εγώ όλα τα χρόνια που ήμουν στο Πανεπιστήμιο σπούδαζα με υποτροφία του Πανεπιστημίου, δεν υπήρξε ούτε μισθοδοσία από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε τίποτε άλλο. Κι όταν εξελέγην ως Επίσκοπος πάλι συνεχίστηκε αυτή η ιστορία. Ύστερα από δύο - τρία χρόνια αν θυμάμαι καλά, δηλαδή ενώ η εκλογή μου έγινε το 1967, το 1970 είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τώρα που γυρίσατε πρέπει να μισθοδοτείστε κανονικά και τότε άρχισα να μισθοδοτούμαι, δηλαδή ήμουν άμισθος Επίσκοπος επί τρία-τέσσερα χρόνια», μας είπε.
Πρόσθεσε ακόμα πως «σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε και θέλω να σημειώσω επίσης ότι δεν έχω ιδιαίτερη σχέση περί τα χρήματα. Αν είχα ιδιαίτερη σχέση, θα είχα χρήματα, αλλά δεν έχω. Θέλω ό,τι τυχόν περνά από τα χέρια μου να μη μένει ποτέ στα χέρια μου αλλά να φεύγει, πράγμα το οποίο τηρώ και εδώ στην Αμερική».
http://www.romfea.gr/component/content/article/13/5405---q-----q
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου