ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ 19 11 2010
Στρος Καν: “Μετά την κρίση η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ίδια”
"Μετά την κρίση η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ίδια με πριν", δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνεται στην Φρανκφούρτη από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, και ζήτησε περισσότερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Στρος-Καν εξέφρασε την άποψη ότι "πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα ένα προς ένα και να οραματιστούμε το επόμενο σύστημα, το οποίο δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στη συνεργασία".
Αναφερόμενος ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή λόγω της ιρλανδικής κρίσης, ο Ντομινίκ Στρος-Καν εκτιμά πως "τα εθνικά συμφέροντα μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με αυτά της ευρωζώνης στο σύνολό της". Πρέπει όμως τα μέλη της νομισματικής αυτής ένωσης να "εργάζονται από κοινού" και να αντιλαμβάνονται ότι όσο "η ζώνη διευρύνεται", τόσο πρέπει να μοιράζονται και τις ευθύνες.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι είναι "απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση της ανάπτυξης, ακόμη και εάν συνεπάγεται ορισμένες παρενέργειες".Μείωση 9,4% του κύκλου εργασιών στην ελληνική βιομηχανία το Σεπτέμβριο
Μείωση 9,4% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών στην ελληνική βιομηχανία τον Σεπτέμβριο εφέτος, κυρίως λόγω της ύφεσης στην οικονομία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση κατά 9,4% τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, έναντι μείωσης 24,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
α. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 11,2%, και
β. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 9,4%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις του κύκλου εργασιών στους κλάδους των τροφίμων, των μη μεταλλικών ορυκτών, των βασικών μετάλλων και του λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.
Επίσης, η μείωση του γενικού δείκτη οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
1. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 15,2%, και
2. Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 8%.Τράπεζα της Ελλάδος - Περαιτέρω συρρίκνωση εμφανίζει το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών
Περαιτέρω συρρίκνωση εμφανίζει το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που αντανακλά την ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας στο παραπάνω διάστημα περιορίστηκε κατά 3%, ήτοι 508 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 17,1δις. ευρω. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος καθώς και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Πιο αναλυτικά το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 922 εκατ. ευρώ καθώς η μείωση των εισαγωγών (πλην καυσίμων και πλοίων) υποχώρησαν κατα΄2,671 δις. ευρώ (-11,4%) υπερκάλυψε την μείωση των εξαγωγών κατά 2,5% ή 209 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία του εννεάμηνου επιβεβαιώνουν το ότι η ναυτιλία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στήριξης του Ισοζυγίου. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι ακαθάριστες εισπράξεις κυρίως από την εμπορική ναυτιλία αυξήθηκαν κατά 15,6%. Αντιθέτως συνεχίστηκε η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό καθώς οι καθαρές εισπράξεις από την πηγή αυτή περιορίστηκαν κατά 484 εκατ. ευρώ καθώς τα ακαθάριστα έσοδα, δηλαδή οι εισπράξεις από μη κατοίκους ) μειώθηκαν κατά 636 εκατ. ευρώ ήτοι 7%. Ταυτοχρόνως μειώθηκε και η δαπάνη των ελλήνων για τουρισμό στο εξωτερικό κατά 8,3% (152 εκατ. ευρώ).
Όσον αφορά στα επιμέρους στοιχεία , το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε κατά 752 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 769 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 δις. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά σχεδόν αποκλειστικά τη μείωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1,5 δις. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3,0 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών συνεχίστηκε η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς η εκροή ξένων επενδυτών από την εγχώρια αγορά ομολόγων και το Χ.Α. Πιο αναλυτικά οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 404 εκατ. ευρώ από 986 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την ίδια περίοδο, σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 18,3 δις. Ευρώ έναντι καθαρής εισροής 23,4 δις. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κατά 29,2 δις. ευρώ, καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 1,3 δις. ευρώ. Επιπροσθέτως, εκροή ύψους 1,2 δις. ευρώ σημειώθηκε από την αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού.Το διπλωματικό επεισόδιο Τρόικας-Μπιρμπίλη
Διπλωματικό θέμα προκλήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της Υπουργού Περιβάλλοντος κας Τίνας Μπιρμπίλη η οποία είχε προγραμματίσει για σήμερα μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα να δεχτεί τη διοίκηση του σωματείου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Οι συνδικαλιστές είχαν πάρει θέση από το πρωί για να «υποδεχτούν» τους εκπροσώπους της τρόικας και οι τελευταίοι όταν το πληροφορήθηκαν ακύρωσαν στο παρά πέντε τη συνάντηση με την Υπουργό. Και αυτό προκειμένου να εκφράσουν τη δυσφορία τους τόσο για την τακτική της κας Μπιρμπίλη όσο και τον τρόπο που έχει χειριστεί το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων.
Η τρόικα αλλά και η ΕΕ θεωρούν ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί ταχύτατα και δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών να καταφθάσει νέο τελεσίγραφο για την υλοποίηση των εντελλομένων στη ΔΕΗ.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο αμέσως μετά την ακύρωση της επίσκεψης της τρόικα επέμεινε να επισημαίνει προς τα ΜΜΕ πως η συνάντηση ακυρώθηκε με ευθύνη της δικιά της. Αυτό χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια ηρωοποίησης της κας Μπιρμπίλη στα μάτια των συνδικαλιστών ώστε στη συνέχεια να αποδοθούν οι όποιες εξελίξεις στη ΔΕΗ απολύτως στην τρόικα. Ανάλογο ρόλο είχε παίξει η κυρία Μπιρμπίλη και το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν είχε τεθεί ξανά το ζήτημα.«Ναι μεν αλλά» των κατασκευαστών για την αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία
Ημίμετρα θεωρεί ο κατασκευαστικός κόσμος τις αποφάσεις της κυβέρνησης που περιέχονται στο νέο προϋπολογισμό για την στήριξη της αγοράς ακινήτων, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι ως κίνηση δίνει ελπίδες και για πρόσθετες αποφάσεις που θα βγάλουν από το τέλμα την χειμάζουσα αγορά.
Με την αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες για δύο χρόνια στην πρώτη κατοικία, θα επιτευχθεί ναι μεν η διάθεση διαμερισμάτων και μονοκατοικιών από το τεράστιο «στοκ» που παραμένει στα αζήτητα και ανέρχεται σχεδόν σε 200.000 ακίνητα, αλλά δεν πρόκειται να μπει μπροστά και πάλι η κατασκευαστική μηχανή.
Ωστόσο , ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς το τοπίο για το τι πρόκειται να συμβεί, καθώς η ολοκληρωμένη ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου. Αν λοιπόν τότε τροποποιηθούν ορισμένα από τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή υπάρξει πλήρης απαλλαγή όχι μόνο για τα πρώτα 120 τετραγωνικά της πρώτης κατοικίας και πολύ περισσότερο αν η κατάργηση του πόθεν έσχες ισχύει για όλα τα ακίνητα τότε σίγουρα το μέτρο θα δώσει μια σημαντική ανάσα στην κτηματαγορά.
Επιπλέον οι κατασκευαστές που δεν ασχολούνται με κατοικίες, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως «ασπιρίνη» μπροστά στην κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή συνολικά η εγχώρια αγορά ακινήτων.
Πάντως , η γενική αντίληψη είναι ότι η αναστολή του πόθεν έσχες θα βοηθήσει σε πρώτη φάση στην διάθεση μέσα στο 2011 περίπου 70.000 κατοικιών , από μόλις 12.000 φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των ιδιοκτητών ακινήτων κ. Στράτου Παραδιά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των κατασκευαστών κ. Δημήτρης Καψιμάλης, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο ευνοεί κυρίως τα μεσαία και ακριβά ακίνητα και υποστηρίζει ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα , όπως η καταβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας να ξεκινά πέντε χρόνια μετά την ηλεκτροδότηση της πολυκατοικίας, και η καταβολή του ΦΠΑ μετά από 7 χρόνια. Με τον τρόπο αυτόν, λέει, θα μειωθούν τα κόστη των κατασκευαστών.:
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κατασκευαστικός κλάδος , θεωρεί άκρως αντιαναπτυξιακή την απόφαση για περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς έτσι θα συνεχιστεί το πάγωμα των μεγάλων δημόσιων έργων, αποστερώντας σημαντικές εργασίες για τις κατασκευαστικές εταιρίες.
Σχετικά με την απόφαση για αναστολή έως τα μέσα του επομένου έτους της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και εκεί υπάρχουν έντονες ενστάσεις, που θέλουν το «πάγωμα» να διαρκέσει τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση.
Δημοσιονομική προσαρμογή 14 ,3 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2011
Ο «σκληρότερος προϋπολογισμός» που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα καταγράφει συνολική δημοσιονομική παρέμβαση ύψους 14,3 δισ. ευρώ για το 2011 (συμπεριλαμβανόμενων των επιπτώσεων από τα μέτρα του 2010), προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα στο 7,4%του ΑΕΠ, που είναι και ο στόχος του Μνημονίου.
Συγκεκριμένα τα 8,2 δις ευρώ προβλέπονταν ήδη από το μνημόνιο και τα υπόλοιπα 6,13 δις ευρώ συμφωνήθηκαν εκ των υστέρων με την Τρόικα, για να καλυφθεί η απόκλιση από τους στόχους του 2010, λόγω αναθεώρησης των στοιχείων του ελλείμματος από την Eurostat για το 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ οδηγώντας το αντίστοιχο μέγεθος του 2010 στο 9,4% του ΑΕΠ, αλλά και λόγω υστέρησης των εσόδων.Πρόκειται για παρεμβάσεις και μέτρα που αφορούν τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το νέο προϋπολογισμό, οι παρεμβάσεις και τα μέτρα στην πλευρά των εσόδων αναμένεται να αποδώσουν 7,830 δισ. ευρώ και θα προέλθουν από:
- Αύξηση των εσόδων από τα μέτρα που είχαν ληφθεί το 2010 κατά 1,5 δισ. ευρώ και αφορούν την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, το ΦΠΑ, αλλά και τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους.
-Την αύξηση των εσόδων κατά 4,05 δισ. ευρώ από τα νέα μέτρα που θα ληφθούν το 2011 και προβλέπονταν στο μνημόνιο ή από την αντικατάσταση των μέτρων που προβλέπονταν στο μνημόνιο.
Τα μέτρα αυτά είναι:
- Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% (800 εκατ. ευρώ), με ταυτόχρονη μείωση στο συντελεστή 6,5% (-250 εκατ. ευρώ) των φαρμάκων και των ξενοδοχείων, την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης-μετακίνησης, που αναμένεται να γίνει από τον Οκτώβριο του 2011 (600 εκατ. ευρώ) και την ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (-200 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι, τα μέτρα αυτά θα αντικαταστήσουν τη μετάταξη του 30% των προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23% που προβλέπονταν στο μνημόνιο.
-Την αύξηση των εσόδων από το νέο πλαίσιο φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 680 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις (1 δισ. ευρώ) και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων για κέρδη που επανεπενδύονται από 24 σε 20% (-320 εκατ. ευρώ).
-Την απόδοση των μέτρων από το νέο πλαίσιο στη φορολογία εισοδήματος 900 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων (700 εκατ. ευρώ).
-Τα έσοδα από τη φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων 300 εκατ. ευρώ.
-Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (270 εκατ. ευρώ), και
-Τα πράσινα τέλη 150 εκατ. ευρώ.
-Τα μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο 1.590 εκατ. ευρώ.
-Τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου 690 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 6,5 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από:
-Κατά 1,150 δισ. ευρώ από τη μεταφορά στο 2011 στις επιπτώσεις των μέτρων που είχαν ληφθεί το 2010.
-Κατά 1,5 δισ. ευρώ των παρεμβάσεων που προβλέπονταν στο μνημόνιο στο σκέλος των δαπανών και αφορούν μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση πόρων από τον Καλλικράτη, την εξοικονόμηση πόρων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του δημοσίου και την εισοδηματική πολιτική.
Τις νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν στις δαπάνες για το 2011 και αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 3,850 δισ. ευρώ.
- Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση πόρων 800 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν στις ΔΕΚΟ.
- Από την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ από τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στα οικογενειακά επιδόματα.
- Από την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ εξαιτίας της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 5%.
-Από την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ λόγω της περαιτέρω μείωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα, και
- Από τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ.
- Μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ. ευρώ
Ρυθμός Ανάπτυξης και Ανεργία
Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2% προβλέπεται να παρουσιάσει φέτος η ελληνική οικονομία, ενώ το 2011 η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο 3%, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον οποίο το 2012 η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% και το 2013 2,1%.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα ότι το ποσοστό ανεργίας από 12,1% το 2010 θα ανέλθει στο 14,6% το 2011, 14,8% το 2012 και στο 14,3% το 2013
Διαβάστες ακόμα : Οι δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου για τον προϋπολογισμό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου