Τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά και τη νέα αναθεώρηση των στοιχείων για ΑΕΠ και έλλειμμα -όπως καταγράφονται στο τελικό (;) σχέδιο του προϋπολογισμού- εκφράζουν στο City του Λονδίνου Έλληνες-στελέχη τραπεζών και μέλη της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση στη βρετανική πρωτεύουσα, με ομιλητές τους Leandro Galli, Head of European Rates Strategy της HSBC, το γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα και το σκιώδη υπουργό οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότη Μηταράκη, οι τρεις συμμετέχοντες, μετά τις ομιλίες τους δέχθηκαν «βομβαρδισμό» ερωτήσεων γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας και ευρύτερα της χώρας μας και τις επιλογές, που έχει το εργατικό δυναμικό να παραμείνει ή όχι στην Ελλάδα.
«Τα νούμερα δεν δείχνουν καλά», ήταν το σχόλιο -πριν από τις ερωτήσεις- του προέδρου της Ένωσης, κ. Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος επιχειρεί με τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο κύριος Μεγάλου αναφερόταν στην ύφεση 4,2% και 3% αντίστοιχα για φέτος και το 2011 και για το έλλειμμα του 9,4% και 7,4% τις δύο αυτές χρονιές.
«Η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα», ήταν το σχόλιο του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε για δύο κατηγορίες υπουργών: «Υπάρχουν αυτοί, που έχουν αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση και καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν και αυτοί, οι οποίοι δεν δείχνουν να κατανοούν τι συμβαίνει, και εμφανίζονται ‘απέναντι’ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι αυτό επιβάλλει τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν».
Οι ερωτήσεις έπεφταν «βροχή» γύρω από τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση της οικονομίας, για τις λύσεις που – ακόμα και τώρα – δεν δίνονται και τις μεταρρυθμίσεις, που δεν προχωρούν, και που εμποδίζουν τις επενδύσεις.
«Αιτήσεις για επενδύσεις πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν στα συρτάρια των υπουργείων, λόγω των πολύ υψηλών περιβαλλοντικών κριτηρίων, που εξακολουθούν – εν μέσω κρίσης – να ισχύουν στη χώρα μας. Επιπλέον, κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να συντονίσει τις συναρμοδιότητες των υπουργείων, ώστε να προχωρήσουν όλα αυτά. Ελπίζω ότι, τώρα, με το fast track, όλα αυτά να λυθούν επί της ουσίας», αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι «τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ «κοιμούνται», καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε ό,τι χρήσιμο είχε κάνει για την απορρόφηση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άλλαξε ό,τι χρήσιμο είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία»!
Από την εκδήλωση, πάντως, προέκυψε και κλίμα συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι απουσίαζε εκπρόσωπος της πρώτης. Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. «Οποιοδήποτε προσωρινό όφελος από αυτή την εξέλιξη θα ακυρωθεί από τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες της αναδιάρθρωσης». «Ακόμα και αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, τα προβλήματα θα παραμείνουν», σχολίασε ο Leandro Galli.
Σε ό,τι αφορά τη νέα προσαρμογή, που απαιτείται, όλοι συμφώνησαν ότι το πρόγραμμα θυμίζει μαραθώνιο. «Μας ζητούν να κάνουμε περισσότερα από την προσαρμογή του πρωτογενούς ελλείμματος. Δεν μου αρέσει αυτό. Παραμελείται η ανάπτυξη», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος προσέθεσε ότι πρέπει και οι υγιείς οικονομίες της Ευρωζώνης να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Όπως κατηγορούμε τους Κινέζους ότι δεν παίρνουν μέτρα για να μειώσουν το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, έτσι πρέπει να κάνουμε και με τους Γερμανούς. Η λύση θα δοθεί από τις πλεονασματικές χώρες», υποστήριξε.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου