Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

«Συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης»

Απολύτως συνταγματική χαρακτήρισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, την απόφαση της Κυβέρνησης, να μην υπάρξουν κλαδικές συμβάσεις που θα δίνουν αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις από τη Διαιτησία, εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου, που προβλέπει πάγωμα αυξήσεων για το 2010. Μάλιστα, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του, επικαλέστηκε την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, που υπέγραψαν προ ημερών η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες.


"Δεν είναι δυνατόν κάποιοι κλάδοι να αγνοούν την εθνική προσπάθεια και το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα", κατέληξε με νόημα.


Την κατάργηση αποφάσεων διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις έως και 3% στον ιδιωτικό τομέα πέραν των προβλεπόμενων στο Μνημόνιο, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.


Στις 18:00, ο κύριος Λοβέρδος θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εργασίας, με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.


Οξύτατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ήδη η απόφαση της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης δια στόματος Υπουργού Εργασίας με τις οποίες δίνονται αυξήσεις σε επαγγελματικές ομάδες, έξω από το Μνημόνιο και πέραν της συμφωνίας ΓΣΕΕ – Εργοδοτών.


Ψέματα, λαθροχειρίες και ταχυδακτυλουργικά κόλπα, καταλόγισε στον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβερδο, ο πρόεδρος της ΚΟ, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσιπρας, σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόθεση να καταργηθούν -με νομοθετική παρέμβαση - οι αποφάσεις της διαιτησίας ή οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς εργατοϋπαλλήλων πάνω από τα οριζόμενα στο μνημόνιο της τρόικας.


“Φαίνεται πως η λέξη ντροπή δεν υπάρχει ούτε στο λεξιλόγιο, ούτε στη συμπεριφορά του”, δήλωσε – αναφερόμενος στον υπουργό Εργασίας- ο Αλεξης Τσιπρας, μετά την επίσκεψη του στη βάση αεροσκαφών και την πρώτη ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα όπου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυροσβεστών την αντιπυρική περίοδο.


Ο κ Τσιπρας, συναντήθηκε και με την Ένωση Πυροσβεστών Αττικής στα γραφεία του ΣΥΝ, όπου οι εργαζόμενοι του εξέθεσαν τα αιτήματα τους.


Εν τω μεταξύ, νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί η πρώτη προσφυγή κατά των πρωτόγνωρων μέτρων λιτότητας.


Διοικητικός εφέτης προσέφυγε στο Μισθοδικείο με αίτημα την ακύρωση του πακέτου μέτρων, με τις περικοπές και την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ, ως αντισυνταγματικού και αντίθετου με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Στην προσφυγή ο δικαστικός λειτουργός αναφέρει ακόμη ότι, οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δικαστικών έχουν ως βάση την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την δανειακή αφερεγγυότητα και δεν έγιναν για το γενικό δημόσιο ή εθνικό συμφέρον.

http://www.athina984.gr/node/109107

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου