Δεν αποκλείεται η Γερμανία να έχει γίνει περισσότερο ανταγωνιστική από όσο την ωφελεί.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι εξαγωγές της χώρας υποκίνησαν τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη μετά την ενοποίηση, ωστόσο οι Γερμανοί καταναλωτές αδυνατούν να ακολουθήσουν καθώς οι εταιρείες, από την Siemens έως την Daimler εμμένουν στην πολιτική των συγκρατημένων μισθών που τους χάρισε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Το συμπέρασμα είναι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τέσσερις φορές πιο αξιόπιστη στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ... πυροβολεί με μονόσφαιρο.
Η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει αφού η Γερμανία είναι η αιχμή του δόρατος για την Ευρωπαϊκή δημοσιονομική προσαρμογή και αγνοεί τις εκκλήσεις των επενδυτών αλλά και της κυβέρνησης Obama να συμβάλει περισσότερο στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας, αναζωπυρώνοντας την τοπική ζήτηση. Τα σχέδια της Angela Merkel να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 80 δισ. ευρώ καθιστούν τα γερμανικά ομόλογα πιο ελκυστικά για την PIMCO, δεν αποκλείεται όμως να πλήξουν τις μετοχές λιανικής. Παράλληλα η εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές την καθιστά ευάλωτη σε παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
"Η Γερμανία θα πρέπει να δουλέψει πάνω στην τοπική ζήτηση", σχολιάζει ο επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Pimco, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο mutual fund στον κόσμο. "Δεν μπορούν να εξάγουν όλοι. Κάποιος θα πρέπει να εισάγει".
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Christine Lagarde, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αλλά και ο δισεκατομμυριούχος George Soros έχουν ήδη ζητήσει από τη Γερμανία να εξομαλύνει τις εμπορικές της ροές, υποστηρίζοντας ότι θέτουν εμπόδια στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αντιστοιχούσαν στο 41% του γερμανικού ΑΕΠ το 2009, έναντι ποσοστού 13% στην Ιαπωνία και 11% στις ΗΠΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου