Το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο γραφείο του δεύτερου στη Νέα Υόρκη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι επανέλαβε στον κ. Μουν την πεποίθησή του ότι "ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, είναι ο άνθρωπος που έχει κάθε βούληση και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά, να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα στηρίζει απολύτως τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ότι οι έξωθεν πιέσεις ή παρεμβάσεις που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δυο κοινοτήτων. "Κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζει βεβαίως και η τουρκική κυβέρνηση", πρόσθεσε, αναφέροντας ότι με την κυβέρνηση Ερντογάν "υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει να απαλλαγούν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού".
Οσον αφορά στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει τη βούλησή της για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, "πάντα στο πλαίσιο των θέσεών μας, των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες". "Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση και από την άλλη πλευρά, για να υπάρξει επίλυση αυτού του ζητήματος.", ανέφερε.
Χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ ανέφερε ότι του ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τη δυνατότητα να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή με αναπτυξιακό τρόπο. "Η δυνατότητα να κινητοποιηθεί η διεθνής οικονομία και οι διεθνείς θεσμοί γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικό ζήτημα, που μπορεί να λύσει και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά παράλληλα ν’ αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα της φτώχειας και της ανισότητας, καθώς και της αναπτυξιακής ανάγκης που υπάρχει παγκοσμίως, μ’ έναν τρόπο αποτελεσματικό.", πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι συζήτησαν και για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Παλαιστινιακό, το Ιράν, αλλά και για τις επαφές τις οποίες έχει κάνει τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Δρούτσας. "Τόνισα ότι για μας, για την Ελλάδα, είναι πια ζωτικής σημασίας η επίλυση του Παλαιστινιακού, διότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλλει τα μέγιστα, όχι μόνο στο ν’ αποφύγουμε εντάσεις και νέες συγκρούσεις, αλλά και στο να μπορούμε να διασφαλίσουμε ευημερία και προοπτική για τους λαούς της περιοχής.", κατέληξε.
Ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στις ΗΠΑ μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου. Θα παρευρεθεί στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ενώ θα έχει και άλλες σημαντικές συναντήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου