Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεργασία για την φτώχεια

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος και η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτώχειας καθώς στις μέρες μας χιλιάδες συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.


Σημαντικό σταθμό στην πορεία του προνοιακού έργου της Αρχιεπισκοπής χαρακτήρισε τη ημέρα υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, ο κ. Ιερώνυμος. Σήμερα υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πατρίδα μας και χρειάζεται η συνεργασία πολλών φορέων αλλά κυρίως η συνεργασία της Εκκλησίας και της Πολιτείας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε την ανάγκη να πάψει να υπάρχει φτώχεια, να πάψει να υπάρχει ερασιτεχνισμός και να επιδείξουμε μια σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του ανέφερε ότι «αυτή η κοινή δράση είναι μια καλή στιγμή». Υπενθύμισε την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία είχε σχολιαστεί τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι αυτή ήταν η αρχή μιας συνεργασίας που υλοποιείται τώρα με την υπογραφή του μνημονίου. «Σε λίγες μέρες», συνέχισε, «θα καταλήξουμε σε ένα κατάλογο συγκεκριμένων κοινών δράσεων και ενεργειών. Δεν θα είναι μακροπρόθεσμα αλλά άμεσα. Η ιδέα μας είναι να προσφέρουμε σύντομα στους συνανθρώπους μας που αναξιοπαθούν».

Η κα. Γεννηματά είπε χαρακτηριστικά ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι ανάγκη να χτίσουμε, συνέχισε, μια κοινωνία αλληλεγγύης, να φροντίσουμε τους συμπολίτες μας τους μετανάστες, να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους, στα θύματα του τράφικινγκ, στους ανθρώπους με τις ψυχικές ασθένειες που αντιμετωπίζουν και τον αποκλεισμό. Προσπαθούμε κατέληξε να μαζέψουμε τις δαπάνες Είναι όμως η στιγμή για κοινωνική κατανάλωση το μνημόνιο είναι μια αποστολή ανθρωπιάς.

Σύμφωνα με άρθρα του μνημονίου μεταξύ των στόχων της συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών είναι η υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που απειλούνται ή αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακραίας εισοδηματικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης και οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στα υπάρχοντα δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες κλπ.

Στον προγραμματισμό των συμβαλλομένων μερών περιλαμβάνονται η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση, με δράσεις όπως ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση για την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας, η ενίσχυση σχεδίων στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο επαγγελματικό περιβάλλον, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση ευάλωτων ομάδων αναβάθμιση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα και του ρόλου της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, η ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η ενίσχυση της οικογένειας με έμφαση στη φτώχεια των παιδιών και τη στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Παράλληλα, στο μνημόνιο περιλαμβάνονται και δράσεις όπως προγράμματα δωρεάν μετακίνησης και έκπτωσης στις υπεραστικές συγκοινωνίες, προγράμματα επιδότησης, κατασκηνωτικά προγράμματα κλπ. για άτομα με αναπηρίες.

Για την υλοποίηση των αποφάσεων συστήνεται κοινή επιτροπή εργασίας από εκπροσώπους των συμβαλλομένων για να προωθηθούν οι στόχοι του μνημονίου. Η Επιτροπή αυτή θα προετοιμάσει το κοινό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με τη μορφή προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί σε συνεδρίασή της μέσα στον Οκτώβριο και το σχέδιο αυτό θα προσαρτηθεί στο μνημόνιο.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/601826/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου