Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

O ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΝΟΙ

.....ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν ήταν γείτονάς σας. Ουσιαστικά δραστηριοποιήστε στην ίδια αγορά και ο ένας ακολουθεί μεθόδους που κατά την άποψή μου εάν δεν τις ακολουθήσετε και εσείς θα βγείτε ζημιωμένος και παρ’ όλα αυτά –υποθέτω δεν τις ακολουθούσατε- εσείς κατορθώνετε και τον ανταγωνίζεστε. Τι από τα δύο συμβαίνει; Δεν συμβαίνει αυτό που σας λέω με τη Siemens; Δηλαδή λάδωνε ή δεν λάδωνε η Siemens; Και εάν λάδωνε, πώς κατορθώνατε εσείς και ανταγωνιζόσασταν τη Siemens στην αγορά των τηλεπικοινωνιών;

ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Συγνώμη, εσείς νομίζετε ότι το λάδωμα αντιμετωπίζεται μόνο με λάδωμα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο. Να μας πείτε εσείς λέω με ποιον τρόπο.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ναι, να σας πω με ποιον τρόπο.
Εδώ έχω μία επιστολή, κύριε Πρόεδρε, την οποία θα την καταθέσω που είναι χαρακτηριστική. Είναι μία επιστολή με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 1997, δηλαδή είναι περίπου δεκαπέντε ημέρες πριν από την υπογραφή των προγραμματικών συμφωνιών, που απευθύνεται στον τότε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου, στην κυρία Παπανδρέου και λέμε σε αυτή την επιστολή τα εξής: «Οι εταιρείες INTRAKOM και INTRASOFT, εφόσον υπογράψουν τις προγραμματικές συμφωνίες, θα υλοποιήσουν επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150.000.000.000 δραχμών, εκ των οποίων το ήμισυ περίπου, θα αφορά επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.
Δεύτερον, θα αυξήσουν το προσωπικό τους κατά περίπου χίλια πεντακόσια άτομα, εκ των οποίων το 70% θα είναι πτυχιούχοι και βαθμιαία και επιταχυνόμενη αύξηση των εξαγωγών τους στο ποσό των 200.000.000.000 δραχμών στη συγκεκριμένη πενταετία». Αυτά έγιναν και ελέχθησαν και αυτά είναι πιο δυνατό όπλο από το λάδωμα. Σας καταθέτω την επιστολή.
Και έχω και κάτι άλλο να σας πω. Από το 1988 μέχρι το 2009 ο τζίρος που πραγματοποίησε ο Όμιλος ΙΝΤΡΑΚΟΜ ανήλθε περίπου σε 15.000.000.000 ευρώ. Τα έσοδα που εισέπραξε το δημόσιο υπό μορφή φόρων, εισφορών, κ.λπ., ανήλθαν σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι προμήθειες που πήρε στην ίδια χρονική περίοδο ο Όμιλος ΙΝΤΡΑΚΟΜ από το δημόσιο ανήλθαν σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η χώρα μας ποτέ δεν στήριξε, όπως θα μπορούσε,  την εγχώρια παραγωγή και ειδικά σε έναν τομέα τόσο ευαίσθητο όπως είναι ο τομέας της τεχνολογίας. Όταν λέω «δεν τον στήριξε», το λέω διότι κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός ή Υπουργός ευρισκόμενος στο εξωτερικό, όπου ενδεχομένως υπήρχαν κάποιες υποθέσεις που διεκδικούσε η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, τόλμησε ποτέ να πει: «Ξέρετε, εδώ υπάρχει και μία ελληνική εταιρεία, η οποία ενδιαφέρεται να πάρει το τάδε έργο», ενώ απ’ ό,τι θα ξέρετε, όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, κ.λπ., που επισκέπτονται την Ελλάδα μιλάνε κατ’ ευθείαν για δουλειές για τις βιομηχανίες των χωρών τους.
Εμείς κατορθώσαμε, παρ’ ότι σας φαίνεται περίεργο, χωρίς να λαδώνουμε και με αυτά εδώ που σας είπα, να ανταγωνιζόμαστε τη Siemens και όχι μόνο να την ανταγωνιζόμαστε. Απ’ ό,τι ξέρω, η Siemens φεύγει από την Ελλάδα. Ο Όμιλος ο δικός μας απασχολεί σήμερα επάνω από δέκα χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δεν ξέρω εάν απάντησα στην ερώτησή σας, αλλά αυτά είχα να πω.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου