Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

«Μπαρούτι»… μυρίζει στη Μέση Ανατολή την ώρα που κορυφώνονται οι διεθνείς πιέσεις για επανάληψη των άμεσων συνομιλιών ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Εν μέσω ολοένα και πιο έντονων προσπαθειών που καταβάλλει ο Λευκός Οίκος για να κάμψει τις αντιστάσεις του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και να τον πείσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να λάβει προηγουμένως «εγγυήσεις» για πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού, οι αψιμαχίες στην περιοχή λαμβάνουν νέες διαστάσεις.


Μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας και τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού που στοίχισαν τη ζωή στον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισά αλ Μπατράν, το Σαββατοκύριακο η ρίψη πέντε πυραύλων σε ένα ισραηλινό και ένα ιορδανικό λιμάνι σήμανε συναγερμό.

Οπως μετέδιδαν χθες τα ΜΜΕ, οι πύραυλοι Grad που έπεσαν σε κεντρικό δρόμο της παραλιακής πόλης Ακαμπα της Ιορδανίας στοίχισαν τη ζωή σε έναν 51χρονο οδηγό ταξί και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις πολίτες, ενώ οι τρεις που έπεσαν κοντά στο ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ στην Ερυθρά θάλασσα δεν προκάλεσαν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά. Οι Αρχές της Ιορδανίας -η οποία μαζί με την Αίγυπτο είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει ολοκληρωμένες συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ- υποστηρίζουν πως δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ένοπλες ομάδες χρησιμοποιούν την έρημο του Σινά ως εφαλτήριο για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε γειτονικές χώρες.

Το 2005 εκτοξεύθηκαν από την εν λόγω περιοχή πύραυλοι εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στην Ακαμπα, ενώ δύο χρόνια αργότερα ένας Παλαιστίνιος καμικάζι κατάφερε να περάσει τα σύνορα από το Σινά και να ανατιναχτεί στο Εϊλάτ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει στήσει σημεία ελέγχου στο οδικό δίκτυο της ερήμου του Σινά, το Κάιρο έχει επισημάνει επανειλημμένα πως η ειρηνευτική συμφωνία του 1979 με το Ισραήλ περιορίζει τον αριθμό των στρατιωτών που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε χθες τη σύσταση μιας τετραμελούς επιτροπής που θα ερευνήσει την ισραηλινή αιματηρή επίθεση στις 31 Μαΐου κατά του διεθνούς στολίσκου με προορισμό τη Γάζα, που στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους πολίτες. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζέφρι Πάλμερ, ενώ θα συμμετάσχει και ο απερχόμενος Κολομβιανός πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε. Οπως επισημαίνεται, η επιτροπή θα απαρτίζεται ακόμα από έναν εκπρόσωπο της Τουρκίας και έναν από το Ισραήλ.

Λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις για έξοδο των ΗΠΑ από Ιράκ.

Ο Αχμαντινετζάντ κάλεσε τον Ομπάμα σε… ντιμπέιτ!

Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ κάλεσε χθες τον Μπαράκ Ομπάμα ο Ιρανός ομόλογός του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πυροδοτώντας ποικίλες αντιδράσεις. Η πρόσκληση του Αχμαντινετζάντ ήρθε μόλις λίγες ώρες πριν από την ιστορική -όπως την αποκαλούν τα αμερικανικά ΜΜΕ- ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, στην οποία θα ανακοίνωνε την αποχώρηση όλων των «μάχιμων» στρατιωτικών μονάδων από το Ιράκ μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Ομπάμα αναμενόταν να ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο συνέδριο των ανάπηρων πρώην στρατιωτικών στην Ατλάντα πως θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία. Τότε, είχε δεσμευτεί να δώσει τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ μέχρι το τέλος του Αυγούστου του 2010 μεταβιβάζοντας ολοκληρωτικά την ασφάλεια της χώρας στους Ιρακινούς. Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος δεν είχε ακόμη απαντήσει χθες στην «πρόταση» του Ιρανού προέδρου για το τηλεοπτικό τετ α τετ.

Κυρώσεις.

Ο Αχμαντινετζάντ, ο οποίος αντιμετωπίζει νέο κύμα κυρώσεων από τη Δύση, υποστήριξε πως θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη για να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιράν, η παρουσία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί μια «ευκαιρία» για να βρεθεί με τον Ομπάμα «τετ α τετ, ως άνδρας προς άνδρα» και να μιλήσουν «για παγκόσμια θέματα ενώπιον των ΜΜΕ, ώστε να προτείνουμε λύσεις και να δούμε ποιος προτείνει τις καλύτερες». Υπενθυμίζεται πως ο Αχμαντινετζάντ είχε διατυπώσει την ίδια πρόταση και στο παρελθόν στον Ομπάμα αλλά και στον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους, ωστόσο ο Λευκός Οίκος την είχε απορρίψει κάνοντας λόγο για «προπαγανδιστικά παιχνίδια».
 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=23000951

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου