Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Τσεχία: "Δεν βοηθάμε την Ελλάδα"

Ενώνουν τις «δυνάμεις» τους και σηκώνουν κεφάλι κατά της Ελλάδας οι Σλοβακία και Τσεχία, με τον πρωθυπουργό της τελευταίας να δηλώνει πως δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα.


«Η τσεχική κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει την Ελλάδα με τα οικονομικά της προβλήματα», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Petr Necas στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, «χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις», όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι Τσέχοι παραμένουν «υπεύθυνα μέλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύουν στη δημοσιονομική πειθαρχία και είναι υπέρ της διεύρυνσης, δήλωσε ο Necas στη συνέντευξη.

Ο ίδιος, περιέγραψε τον εαυτό του ως «ευρωρεαλιστή» ενώ πρόσθεσε πως η χώρα του έχασε το «prestige» της όταν η κυβέρνηση κατέρρευσε όσο είχε την προεδρία της ΕΕ το 2009.

Υπενθυμίζεται πως οι ευρωπαϊκές αρχές εκφράζουν ήδη την έντονη δυσαρέσκειά τους με τη στάση που τηρεί η Σλοβακία, η οποία ωστόσο όχι μόνο δεν φαίνεται να πτοείται, αλλά σκληραίνει και τη στάση της.

Κομισιόν: Κανένα θέμα από την άρνηση της Τσεχίας

Η Τσεχία, καθώς δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, ούτως η άλλως δε συμμετέχει στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, οπότε οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Petr Necas στην Αυστριακή εφημερίδα Kurier πως η χώρα «δεν θα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει την Ελλάδα με τα οικονομικά της προβλήματα» ουσιαστικά δε δημιουργoύν κάποιο πρόβλημα, διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση του http://www.capital.gr/ ο εκπρόσωπος τύπου του Επιτρόπου Rehn, Amadeu Altafaj Tardio.

Παράλληλα, και σε σχέση με τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Σλοβακίας Iveta Radicova, η οποία φέρεται να απαιτεί από τον Olli Rehn να απολογηθεί επειδή επέκρινε τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης για την άρνησή της να συμμετάσχει στο πακέτο των 110 δις ευρώ για τη χώρα μας, ο Tardio τόνισε πως πρόκειται περί «παρεξήγησης.»

«Η Επιτροπή ποτέ δεν εξέφρασε έλλειψη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας και τις αποφάσεις του. Η Επιτροπή έλαβε υπόψη της την απόφαση, αλλά εξέφρασε τη λύπη της για αυτό που θεωρεί έλλειψη αλληλεγγύης προς τα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ,» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε πως η Κομισιόν σέβεται πλήρως το σλοβακικό κοινοβούλιο αλλά έχει το δικαίωμα να διαφωνεί και έχει επίσης το καθήκον να προασπίζει το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν για τη στήριξη της Ελλάδας ήταν προς το γενικό συμφέρον της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ, καθώς ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ στο σύνολό της,» είπε.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1034558

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου