Η Ελλάδα προχωρά στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εγκαίρως και πρέπει να αντιμετωπίσει πιο σκληρά τη φοροδιαφυγή, δήλωσε η ελεγκτική επιτροπή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι απεσταλμένοι της τρόικας -ομάδα που απαρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, δεδομένης της προόδου που καταγράφεται.
Οι απεσταλμένοι όμως δηλώνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί "παρατεταμένη περίοδο ισχυρής εφαρμογής της πολιτικής της" προκειμένου να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ίσως το 2011.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση επικροτήθηκε γιατί "το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται δυναμικά", με μείωση του ελλείμματος στο πρώτο εξάμηνο κατά 45% μέσω μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. "Σημειώνεται εντυπωσιακή πρόοδος σε βασικούς τομείς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων… Σε αρκετές περιπτώσεις -η Ελλάδα- προπορεύεται του προγράμματος". Αυτό αναφέρει ο κ. Servaas de Roose, ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά το τέλος της δεκαπενθήμερης αποστολής της τρόικας στην Αθήνα για την επανεξέταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση καταγράφει σημαντική πρόοδο με την προώθηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Βουλή τρεις μήνες νωρίτερα απ' ό,τι είχε συμφωνηθεί. Επίσης, δεσμεύτηκε να προχωρήσει στο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων φέτος αντί για το 2011, παρά την σθεναρή αντίσταση των οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσης που αντιδρούν στην απελευθέρωση του κλάδου μεταφορών.
Παρ' όλα αυτά, οι απεσταλμένοι της τρόικας δηλώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μείωση των δαπανών αφού τα δημόσια νοσοκομεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δημόσιες εταιρίες μεταφορών εξακολουθούν να καταγράφουν υπερβολικά ελλείμματα.
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το πιο φιλόδοξο που επιχειρήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, υλοποιείται εν μέσω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος. Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4% και σε ποσοστό 2,5% το 2011, οδηγώντας τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα έσοδα από φορολογία απέχουν των στόχων, παρά την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και στον ΦΠΑ και την καμπάνια για μείωση της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη βιομηχανία αναψυχής.
Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχτηκε στο 5,2% καθώς οι αυξήσεις της φορολογίας πέρασαν άμεσα στους καταναλωτές. Για το τέλος του έτους ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 4,75%.
Ο κ. Poul Thomsen, αξιωματούχος του ΔΝΤ, δήλωσε στους "Financial Times": "Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα εφαρμοστεί με έναν κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο. Οι μισθωτοί έχουν κάνει τη συνεισφορά τους και είναι κρίσιμο οι Αρχές να εξασφαλίσουν με πιο ισχυρό τρόπο πως και οι ανώτερες εισοδηματικές τάξεις και οι πλούσιοι θα συμμορφωθούν με τους φορολογικούς κανόνες".
Δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η άρση των εμποδίων στις επενδύσεις στον τουρισμό -που είναι και η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας- και στο λιανικό εμπόριο.
Προειδοποίησε, ωστόσο, πως "αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις από τα κατοχυρωμένα συμφέροντα που προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους".
Σημαντικά πρόσωπα της χώρας είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις πολιτικές διασυνδέσεις τους για να εμποδίσουν προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων προς την απελευθέρωση των αγορών και την ενθάρρυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων.
ΠΗΓΗ: http://www.ft.com/ Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου