Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Σχεδιάζεται είσοδος ιδιωτών επενδυτών στις αμυντικές βιομηχανίες

Την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και την αναδιάρθρωσή τους για να σταματήσουν να παράγουν ελλείμματα με τα οποία επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, επιδιώκει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας επεξεργάζονται τους τρόπους με τους οποίους θα δοθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ, ειδικά μετά και την αποχώρηση του ομίλου Μυτιληναίου) και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).
Για τις δύο πρώτες προωθείται η λύση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή. Προς το παρόν τίποτα δεν είναι οριστικό.
Ωστόσο, ειδικά για τα ΕΑΣ έχει ήδη «ακουστεί» το όνομα της αμερικανικής εταιρείας ΑΤΚ, που παλαιότερα συνεργαζόταν με την ελληνική επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά βέβαια, μπορεί το διοικητικό συμβούλιο των ΕΑΣ να έχει εγκριθεί, όμως, ακόμα δεν έχει αναλάβει δράση, οπότε δεν αναμένονται σύντομα εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές υποχρεώσεις των ΕΑΣ στις αρχές του έτους ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ, όταν ο τζίρος της επιχείρησης το 2009 ήταν 54 εκατ. ευρώ και είχε καταγράψει ζημίες της τάξης των 173 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ΕΑΣ, είναι ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες. Σε μία τέτοια επιχείρηση απασχολούνται 1.627 εργαζόμενοι και οι μέσες μηνιαίες ονομαστικές αποδοχές 3.292 ευρώ.

Πάντως, μέχρι πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, καθώς ήταν περίπου 2,5 μήνες απλήρωτοι. Η επίσχεση έληξε, καθώς δόθηκαν 20 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση από το υπουργείο Οικονομικών, ως έναντι των δανείων που θα συναφθούν τους επόμενους μήνες για τα ΕΑΣ. Τα ΕΑΣ έχουν ζητήσει εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 180 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά. Ο κυριότερος λόγος που θα ήθελε κάποιος επενδυτής να επενδύσει στα ΕΑΣ είναι η ακίνητη περιουσία τους. Η αξία των ακινήτων που διαθέτει ανέρχεται σε 277 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 227 εκατ. ευρώ δεν αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις (οικόπεδα). Η εταιρεία διαθέτει δύο υποκαταστήματα στον Υμηττό και από ένα στη Μάνδρα, στην Ελευσίνα, στο Λαύριο και το Αίγιο.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ, το 2009 είχε τζίρο περίπου 37 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες της ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές της υποχρεώσεις ξεπερνούσαν στα τέλη του προηγούμενου έτους τα 122 εκατ. ευρώ.

Στην ΕΑΒ, υπάρχει μεγάλος όγκος έργων. Ομως, τα ελλείμματα συνεχίζουν να υπάρχουν και κρίνεται απαραίτητο από το οικονομικό επιτελείο να δρομολογηθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της επιχείρησης. Συνολικά εκτιμάται ότι στην επιχείρηση εργάζονται περί τα 2.300 άτομα. Για φέτος οι δανειακές ανάγκες της ΕΑΒ ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η ίδια η επιχείρηση ζήτησε αρχικά τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά τις εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση τουλάχιστον τα 30 εκατ. ευρώ.


Η εμμονή στον δήθεν «δημόσιο» χαρακτήρα των επιχειρήσεων παραγωγής οπλικών συστημάτων ήταν συνταγή να κλέβουμε τον εαυτό μας. Δεν εξυπηρετούσαν ουσιαστικά την άμυνα της χώρας και δεν παρήγαγαν τίποτε. Απλώς, όπως και τόσες άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου, διόγκωναν τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, αυτά που για χρόνια καλύπταμε με δανεικά. Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και η αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) είναι η ύστατη προσπάθεια διάσωσής τους. Οι επιχειρήσεις αυτές χρειάζονται επειγόντως χρήματα, τεχνογνωσία, μάνατζμεντ και λόγο ύπαρξης. Αν δεν τα βρουν από ιδιώτες επενδυτές, δεν θα υπάρχει τρόπος να επιβιώσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου