Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ιράν, Ισραήλ και ύφεση στην ομιλία Ομπάμα στον ΟΗΕ

Η δυνατότητα διπλωματικής λύσης στο θέμα του Ιράν, η έκκληση στο Ισραήλ να παρατείνει το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη και το συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από την οικονομική κρίση είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

"Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα αναζητούν μία λύση στις διαφορές μας με το Ιράν και η πόρτα παραμένει ανοιχτή στη διπλωματία αν το Ιράν επιλέξει να την διαβεί", επισήμανε ο Ομπάμα προσθέτοντας ωστόσο ότι “η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει μία ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση και να διαβεβαιώσει τον κόσμο για τον ειρηνικό σκοπό του πυρηνικού της προγράμματος”.


Αναφορικά με το Παλαιστινιακό ο Ομπάμα δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να παρατείνει το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, καθώς “ έχει κάνει τη διαφορά και έχει βελτιώσει την ατμόσφαιρα για τις συνομιλίες” οι οποίες “ πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν” προσθέτοντας ότι “ τώρα είναι η ώρα για τα δύο μέρη να βοηθήσουν το ένα το άλλο να υπερβούν αυτό το εμπόδιο”.

Για την οικονομική κρίση ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο έσωσε την παγκόσμια οικονομία από τη χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει εδώ και πολλές γενιές, ενώ πρόσθεσε ότι πολλές χώρες και άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακόμα δύσκολες ώρες. "Η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση και για μία ακόμα φορά αναπτύσσεται. Όμως δεν μπορούμε και δεν προτιθέμεθα να σταματήσουμε τις προσπάθειες μέχρι οι σπόροι της προόδου να μεγαλώσουν και να προσφέρουν ευρύτερη ευημερία για όλους τους Αμερικανούς και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο" δήλωσε ο Ομπάμα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=206131

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου