Η είδηση που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα για επικείμενη συμφωνία αγοράς όπλων της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ ήταν μόνον η κορυφή του παγόβουνου
Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αποκάλυψαν χθες ότι στο παζάρι έχουν κατεβεί συνολικά 4 χώρες του Κόλπου, που μέσα στην επόμενη τετραετία θα προβούν σε αγορές ύψους 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία. Οι ΗΠΑ μπορούν να πανηγυρίζουν για περισσότερους του ενός λόγους και η πολεμική τους βιομηχανία επίσης, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή. Οσο για το Ισραήλ, αυτό διασφάλισε τη διατήρηση της υπεροχής σε στρατιωτική τεχνολογία αιχμής.
Η λίστα με τα... ψώνια της Σαουδικής Αραβίας, των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ομάν και του Κουβέιτ είναι μακριά και δαπανηρή. Μέρος της, μάλιστα, φέρεται να ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον - Ριάντ από την εποχή του Μπους. Εμελλε ο Μπαράκ Ομπάμα να την «κλείσει» και τώρα θα την υποβάλει στο Κογκρέσο, όπου δεν θα έχει πρόβλημα, αφού στις εκλογικές περιφέρειες συζητείται ήδη πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. «Οι ΗΠΑ θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος», είπε ξεκάθαρα ο οικονομολόγος της σαουδαραβικής τράπεζας Φράνσι, Τζον Σφακιανάκης.
«Τρίβουν τα χέρια τους»
Η Μπόινγκ και η Λόκχιντ Μάρτιν, μεταξύ άλλων, θα έχουν πολλή δουλειά. Κάποιοι βουλευτές, πάντως, εξέφρασαν επιφυλάξεις, μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα με το Ισραήλ. Αλλά όχι. Από υψηλόβαθμο αξιωματούχο, οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» έμαθαν ότι η συμφωνία με το Ριάντ δουλεύτηκε ουσιαστικά από κοινού με το Ισραήλ, το οποίο ζήτησε και πήρε διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρήσει την υπεροχή σε προηγμένη τεχνολογία έναντι των Σαουδαράβων.
Η υπόθεση του Ιράν άλλαξε τη δυναμική της περιοχής και το Ισραήλ, όπως και η Σ. Αραβία και τα Εμιράτα, περιγράφουν σήμερα την ιρανική απειλή με παρόμοιο τρόπο. Οι ιρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες έχουν θορυβήσει πολύ κόσμο, αλλά ειδικά στη Μ. Ανατολή φοβούνται ότι ισραηλινό ή αμερικανικό πλήγμα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα προκαλέσει αντίποινα εναντίον τους και θα διακοπεί η ροή πετρελαίου από το Στενό του Ορμούζ.
Η αγορά όπλων από χώρες του Κόλπου ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα της περιοχής, μεταφέροντας ουσιαστικά εκεί την πρώτη γραμμή της ανάσχεσης. «Πράγματι, βοηθούμε συμμαχικά κράτη να δημιουργήσουν τη δική τους ασπίδα έναντι του ιρανικού κινδύνου», είπε Αμερικανός αξιωματούχος στους «ΝΥΤ». «Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για το Ιράν, αλλά βοηθά και εμάς με πολλούς τρόπους». Ενας είναι ότι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να μειώσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους εκεί, διατηρώντας όμως την εξάρτηση της περιοχής από την αμερικανική τεχνογνωσία και εποπτεία της εύρυθμης λειτουργίας των οπλικών συστημάτων.
Ο αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Ουάσιγκτον, Αντονι Κόρντεσμαν, θεωρεί ότι η συμφωνία «σηματοδοτεί de facto στρατιωτική εταιρική σχέση ΗΠΑ - Σ. Αραβίας, για τουλάχιστον δέκα χρόνια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου