Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Νέες βολές κατά Καστανίδη από δικαστή του ΣτΕ

Του Παναγιώτη Στάθη


Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και του δικαστικού σώματος, καθώς στην αλληλουχία των γεγονότων στα οποία οι κυβερνητικές επιλογές βρίσκουν απέναντί τους τις δικαστικές αποφάσεις, προστίθενται πλέον και προσφυγές κατά του νόμου που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων.

Ο συγκεκριμένος νόμος (3841/10) που ψηφίστηκε για να αφαιρέσει την αποκλειστική αρμοδιότητα της επιλογής στο υπουργικό Συμβούλιο, και -ει δυνατόν- να απολιτικοποιήσει αυτές τις επιλογές (όπως υποστηρίζουν ότι συμβαίνει επί 30 χρόνια τα ίδια τα πολιτικά κόμματα) δέχεται πυρά αντισυνταγματικότητας από δικαστές. Οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν επιλογή αυξημένου αριθμού υποψηφίων για κάθε θέση και προεπιλογή τους από την Ολομέλεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ

Η σύμβουλος Επικρατείας Ευδοξία Γαλανού με προσφυγή της στο ΣτΕ ζητεί να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι πρόσφατες προαγωγές σε θέσεις αντιπροέδρων (Αγγελική Θεοφιλοπούλου- Αικατερίνη Σεγγούνα) που έγιναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η κυρία Γαλανού αναφέρει ότι ο «νόμος Καστανίδη» είναι αντισυνταγματικός γιατί το άρθρο 90 του Συντάγματος αναθέτει την επιλογή των δικαστών που θα προαχθούν σε αντιπροέδρους στο υπουργικό συμβούλιο. Επομένως, υπογραμμίζει η κυρία Γαλανού, «αποκλείεται η θέσπιση διάταξης νόμου, η οποία θα προέβλεπε την γνωμοδοτική παρέμβαση άλλου οργάνου», όπως είναι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Η σύμβουλος αναφέρεται και σε σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ , ενώ θεωρεί πώς ακόμα κι ο νόμος κριθεί συνταγματικός και πάλι οι συγκεκριμένες προαγωγές έχουν πρόβλημα συνταγματικότητας καθώς η γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής δεν εκφράστηκε με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, όπως επιτάσσει ο νόμος Ν. 3841/2010 αλλά εξέφρασαν γνώμη οι εκπρόσωποι μόνο δύο κομμάτων (ΠαΣοΚ και ΛΑΟΣ).

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πάντως κι ενώ οι φήμες πώς οι δικαστές θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις για όλα τα θέματα που τους αφορούν κυρίως βέβαια για το ασφαλιστικό τους και τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων (εκκρεμούν ήδη 2 προσφυγές στο μισθοδικείο) και κάποιοι επιμένουν πώς θα φτάσουν σε μαζικές παραιτήσεις από το δικαστικό σώμα, παραιτήθηκε -για προσωπικούς λόγους όπως αναφέρεται- ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Π.Ζ. Φλώρος.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1018348

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου